Sakık '301' ile hakim karşısına çıktı

Sakık '301' ile hakim karşısına çıktı
Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık hakkında TCK'nin 301. maddesi uyarınca açılan davanın duruşması Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sakık, savunmasında suçlamaları reddetti.

Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, 2014 yılı Newrozu'nda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında TCK'nin "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını alanen aşağılama" fiilini düzenleyen 301. madde uyarınca açılan davanın duruşması Ağrı Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kentteki sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği Sakık, avukatlarıyla birlikte duruşmada hazır bulundu. Newroz'da söylediği "Kürtlere karşı zulüm politikaları uyguladılar, Ağrı'da isyanlar, Dersim'de katliamlara neden oldular. Gidip katliamları yapanlar Mustafa Kemal'in askerleri ve İsmet İnönü'ydü. İt sürüleri, siz Mustafa Kemal'in değil askerleri generali olsanız ne yazar. Haddinizi bileceksiniz bu halka saygı göstereceksiniz" ifadelerini okuyan mahkeme başkanı, "it sürüleri" ile neyi kastettiğini sordu. Sakık ise "Ben vandallar, şoven, ırkçı kesimler için dedim. Bunu derken ne TSK ne polis ne Mustafa Kemal ne de İsmet İnönü'yü kastettim. Biz kimsenin değerlerine hakaret etmeyiz ve kimsenin de bizim değerlerimize hakaret etmesini kabul etmiyoruz" dedi.


Mahkeme heyeti, savunmanın ardından duruşmayı 22 Mayıs'a erteledi. 

Duruşma çıkışı, adliye önünde toplanan onlarca yurttaş, "Sırrı'ya uzanan eller kırılsın", "Ağrı seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşıladı. Burada yapılan açıklamada konuşan DBP İl Eş Başkanı Necmettin Efe, 29 Mart ve iptal edilen seçimin ardından 1 Haziran'da tekrarlanan seçimlerde iki defa yenilgi alan AKP'nin bunu hazmedemeyip defalarca değerlerine saldırdığını dile getirdi. 

Teşekkür konuşması yapan Sakık ise "Ben buraya geldim, amacım barışa hizmet etmektir. Buradan tüm Türkiye halklarına çağrıda bulundum. Biz demokratik bir çözümden yanayız dedim Ama it sürüleri dediğim için beni yargılıyorlar. Ben ne Mustafa Kemal'e, ne İsmet İnönü'ye, ne asker ne de polise bu kelimeyi kullandım. Ben ırkçı faşist gericiler için kullandım. Urla'da olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde guruplar halinde parti binalarımıza saldırıp 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' dediler. Ben de siz Mustafa Kemal'in generallerin askerleri olsanız ne yazar, siz it sürüsüsünüz dedim ve sözümü buradan da tekrarlıyorum. Siz it sürüsüsünüz diyorum" ifadelerini kullandı.(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.