NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

SAMER araştırması BDP ve AK Parti

SAMER araştırması BDP ve AK Parti

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) kent merkezi ve ilçelerde 7 bin 200 hanede anket yaptırmış. 2011 seçimlerinde alınan sonuçlara göre de BDP’nin oylarında ciddi bir artış görülüyor. AK Parti’nin oylarında ise artış gözükmüyor.

Yapılan bu ankete göre BDP kentin tamamında ful götürüyor, Çermik ve Çüngüş ise muallâkta. BDP açısından bu sonuçların bir aşağı bir yukarı bu rakamlara tekabül edeceği gerçeği ortada.

Ak Parti için böyle mi, değil mi?

Bir önceki seçimlerdeki yüzde 31’lik rakam mı?

SAMER’in anketinden böyle çıkmış. Bu seçimde Ensarioğlu ve merkez sağ’ın ittifakı ve birlikteliği bu yüzdeyi artırır mı, artırmaz mı?

 

Sanırım bir de o pencereden bakmak gerekiyor.

Anketin kent ve ilçe merkezlerinde yapıldığını dikkate alarak, kırsal kesimin ve köylerdeki seçmenlerin katılımının yüzdeyi artırma şansını göz önünde bulundurmak lazım. AK Parti’nin, Ensarioğlu ailesinin, Seydaoğlu’nun, Abdurrahman Kurt ve Ali İhsan Merdanoğlu’nun oy potansiyelinin önemli bir kısmının kırsal kesimde olduğunu dikkate aldığımızda, AK Parti’nin oy oranının yüzde 31’lerin üstüne çıkma ihtimali gözden kaçırılmamalı. Ancak, oy oranı tavan yapsa bile BDP’nin kalesinde gedik açmanın son derece güç olduğu da bir gerçek.

 

Asıl soru ise; HÜDA-PAR.

BDP’nin mi, AK Parti’nin mi oylarını alacak?

HÜDA-PAR ilk kez seçime giriyor ve alacağı oylar, yüzdeler açısından büyük önem arz ediyor. 2011 seçimlerini dikkate alarak yapılan anketler o günkü mevcudun karşılığıdır. 30 Mart seçimlerinin sonuçlarından çıkacak yüzdeler AK Parti açısından önemli. Genel kanaat HÜDA-PAR’ın AK Parti’nin tabanından oy alacağı yönünde.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR