Sanatçılardan 'Savaşa hayır'

Sanatçılardan 'Savaşa hayır'
Aralarında Ayşen Gruda, Ahmet Ümit, Belkıs Akkale, Teoman, Engin Günaydın ve Meltem Cumbul gibi isimlerin bulunduğu Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, "Savaşa hayır" diyerek, sanatı barışın hakim olduğu bir coğrafyada icra etmek istediklerini belirtt

 

i. "Canlılığı yok eden savaş ateşini harlatma değil, söndürme zamanıdır" diyen sanatçılar, "Barışı kurmak bir sanattır ve biz bu sanatın izini sürmek için yola çıkıyoruz. Çok şey değil ihtiyacımız olanı, barışı istiyoruz" dedi. 

Aralarında Ayşen Gruda, Ahmet Ümit, Belkıs Akkale, Engin Günaydın, Edip Akbayram, Haluk Bilginer, Mehmet Aslantuğ, Fazıl Say, Fırat Tanış, Teoman, Nejat İşler, Yekta Kopan, Serra Yılmaz, Sibel Alaş, Ezel Akay, Emre Kınay, Gonca Vuslateri, Metin Özülkü, Cahit Berkay, Burhan Şeşen, Harun Tekin, Mabel Matiz, Meltem Cumbul gibi isimlerin de bulunduğu yüzlerce sanatçı, Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi imzasıyla "Savaşa hayır!" diyerek bir bildiri yayınladı. 

'Sanatımızı barışın olduğu bir coğrafyada icra etmek istiyoruz'

"Savaş ile sanatın aynı cümle içinde kullanılabilmesine tahammülümüz kalmadı" denilen bildiride, sanatın kana değil, cana can katan bir çaba olduğu belirtildi. Tüm duyarlı kesimleri bu coğrafyada barış umudunu yeşertmeye çağrılan bildiride şu ifadeler yer aldı: "Anadolu ve Ortadoğu gibi muazzam değerlerin, insanlığın tarihsel mirasının her yanından fışkırdığı bir coğrafyada canlılığı yok eden savaş ateşini harlatma değil, söndürme zamanıdır. Yangında ilk kurtarılacak olan insan hayatıdır. Gerçek sanat, ölümleri durdurmak, cana can katmaktır. Biz aşağıda imzası bulunanlar, sanatımızı barışın olduğu bir coğrafyada icra etmek istiyoruz. Şarkımıza, sözümüze, şiirimize, romanımıza, sinemamıza ağıtları değil umutları, mutlulukları katık etmeye çalışıyoruz. Bu toprakları gençlerin yaşamları, mutluluk ve umutlarıyla yeşeren renkli bir tabloya dönüştürmemiz gerektiğine inanıyoruz." 

'Gencecik canları kurban etmekten bir an önce vazgeçin!'

Bildiride, savaşı çare veya çözüm olarak sunanlara şöyle seslenildi: "Bu coğrafyadan savaşlar, ölüm ve gözyaşları, ağıtlar hiç eksik olmadı. Savaş hiçbir derde derman olmadı. Savaştan çare üretmeye çalışmak çaresizliği daha da derinleştiriyor. Bu beyhude çabaya gencecik canları kurban etmekten bir an önce vazgeçin." 

'Çok şey değil ihtiyacımız olanı, barışı istiyoruz'

Barış umudunu sürdürenlere de seslenilen bildiride, "Biz sanatçılar, barışa dair en ufak umut kırıntılarının izinden gitmeye hazırız. Barış için atılacak her adımı desteklemeyi insani bir vazife olarak görüyoruz. Barışı kurmak bir sanattır ve biz bu sanatın izini sürmek için yola çıkıyoruz. Çok şey değil ihtiyacımız olanı, barışı istiyoruz" denildi. (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.