SANATLA BULUŞAN ÖĞRENCİ İÇİNDEKİ YETENEĞİ AYAKLANDIRIR

SANATLA BULUŞAN ÖĞRENCİ İÇİNDEKİ YETENEĞİ AYAKLANDIRIR
Sanat Okulu tiyatro oyununu; Silvan’ın Vatan ilköğretim okulundaki gösterilerini öğrencilerle birlikte siz değerli Tigris Gazetesi okurları adına izledik.

Sergilenen oyunun öğrenciler üzerinde yarattığı ilk tepkileri gözlemledik. Doğrusu kendimizi ilkokul yıllarında hissettik. Kendimizi onların yerine koyduk. Ne kadar güzel bir çaba demekten kendimizi alamadık. Ayrıca öğretmenlerin yüzündeki mutluluğu okumak da hiç zor olmadı. Çünkü öğretmenler; öğrencilerinin mutluluğuna şahit olması, öğrencisinin yüzünün gülümsemeyle kaplanması, öğretmenleri de çok mutlu etti. Bu duygusal durumu anlamak için; öğretmenlerin gözlerine bakmak yeterliydi. Sanatla kalın.

Merhabalar; Hocam, Mordem Sanat Ve Kültür Okulunun böyle okullara giderek sanatsal etkinliklerde bulunması, yani sanatı öğrencilerin yanı başına götürmesi; öğrencilerin gelişimi, onlardaki potansiyel yeteneklerin ortaya çıkarılmasına nasıl bir katkısı olur? Bu tür etkinlikler öğrencinin eğitimi, öğrenimi ve okula adaptasyonu açısından katkısı nasıl olur?

Bölgemizdeki çocuklar çocukluğunu yaşayamamışlardır. Bir yerde ihmal edilmiş, unutulmuşlardır. Ben ilk tiyatroyla askerlikte tanışmıştım. Şimdi yedi yaşındaki bir çocuk tiyatro izleyebiliyorsa, bir okulda tiyatro gösterisi yapılabiliyorsa, bu güzel bir olaydır. Bu tür etkinlikler her zaman kültür seviyesini yükseltir ve okul içinde iyi bir katkıdır. Sanatsal etkinlik öğrencinin dünyaya bakış açısını zenginleştirir ve yaşama tutunmasını geliştirir. Öğrencinin sosyal aktivitesini geliştirir. Onu sosyalleştirir. Duygularını arkadaşlarıyla birlikte ortaya çıkarması onlarda; paylaşma, ortak tepki verme, aralarında uyumlu davranabilme yeteneklerinin gelişimine olumlu anlamda bir katkı sunar. Sanatsal etkinlikler her zaman kişisel birçok özelliğin kazanılmasına katkı sunar. Sanatın okula girmesi demek, okulun var oluş amacını daha fazla güçlendirir. Sanatın en ücra köylerdeki okullara kadar girmesi gerekir. Böyle bir durum çok zengin bir iklim yaratır. Hiç ummadığımız yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Kendi yaşadığımız ilçemizi ele aldığımızda; kırsal alanımızda yaşayıp da Silvan’ı bile görmeyen öğrencilerimiz, çocuklarımız vardır. Hala Hasuni Mağaralarını nerede olduğunu bilmeyen, Malabadi Köprüsünün hangi ilimize bağlı olduğunu bilmeyen Silvanlılar var.

Bütün öğrenciler tiyatroyla buluşturulmalıdır. Böylesi kültürel projelerin her zaman desteklenmesi, geliştirilmesi ve hatta yaygınlaştırılması gerekir. Çocuklarımızı geliştirecek, onların gelişimine katkı sunacak böylesi sosyal ve kültürel gelişimine hizmet sunmayı amaçlayan çalışmaları benimsiyorum ve güzel bir çalışmadır. Bu çalışmaya emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

Sanatsal çalışmaların pedagojik açıdan baktığımızda onlardaki yeteneklerin ortaya çıkması açısından, ne tür katkıları olabilir. Bu tür çalışmaların artırılması ve yoğunlaştırılmasının önemine ilişkin vurgularınız ne olur?

  1. ve öğretimi birbirinden ayırmanın imkânı yok. Eğitim ve öğretim bir arada yürütülmelidir. Bunun için fiziki imkânların ve olanakların da oluşması gerekir. Öğrencilerin toplu olarak yapacağı etkinlikler sınırlıdır. Etkinliklerin öğrencilerin kendini ifade etmede önemli katkısı vardır. Sadece tahtaya yazılanı deftere geçirmekle eğitim olmuyor. Hayat canlı olduğuna göre eğitimi de durağan kalıplar içerisine hapsetmemek gerekir. Kendini kapatan, diyaloga girmeyen öğrencilerimiz var. Bazıları satranç, bazıları fiziksel aktivitelerle, bazıları da sanatsal faaliyetlerle yetenekleri daha kolay açığa çıkabilir. Eğitimde sonuç almak için bunlarda eğitim ve öğretimi geliştirmek için yan destekler olarak değerlendirilmelidir.

 

Yılda bir veya iki kez buna benzer etkinliklerle karşılaşan öğrencinin başarısı olumlu anlamda etkilenmez mi?

Etkilenmez olur mu? Eğitimi güçlendirecek öğrencinin düşünce, davranış ve öğrenme yeteneklerini geliştirecek çalışmalara açık olmak gerekir. Çocukların içinde keşfedilmeyi bekleyen birçok yeteneğin olduğunu, olacağını görüyoruz. Bunların körelip gitmesi gelecek açısından bir kayıptır. Dünyadaki birçok güçler yetenekli, becerikli, insanları keşfetmek için özel araştırma ve çalışmalar yürütürken, elimizin altındakilerin sıradanlaşmasına niye göz yumalım. Yetenekler çoğu zaman keşfedilmeyi bekler. Yoksa suyuna kavuşamayan çiçekler gibi solar giderler. Ben oyun sonrası çocuklardaki sevinci gözlerindeki parıltıyı görünce çok etkilendim. Hayatında ilk kez bir tiyatro oyunuyla karşılaşan bu çocukların bir daha ne zaman karşılaşacakları belli değildir. Umarım ki, bu uzun ya da olanaksız olmasın. Gelecekte hangi çocuğun nasıl bir yeteneğe sahip olacağını ya da ülkemiz ve insanlarımızın yüzünü nasıl ağartacağını şimdiden kestirmek o kadar kolay değildir. Kısacası; bu tür etkinlikleri her zaman olumlu, hatta daha da geliştirilerek en ücra yerlere kadar taşınmasının çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bunu sadece özel girişimciler değil daha kurumlaşmış sanat kurumları da, sanat halk için yaklaşımıyla yapmalıdır. Sanatı paralı salonlardan çıkararak, halkın arsına, onun içine de taşırmalıdırlar.

 

Anlaşıldığı kadar Bu çalışmaların yaygınlaşmasını da olumlu görüyorsun. Bu tip çalışmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi de gerekir.

Çocuklarımız bir kez alıştıktan sonra, bir açlık her zaman kendini hissettirir. Sanat da alışkanlık yapabilir. Bazı alışkanlıklar çocukluktan başlıyor. Sevgi de alışkanlıktır. Birbirini seven insan doğayı da çevreyi de sever. Çocuklarımızı ve yarınlarımızı şimdiden kazanalım. Tesadüfe bırakmayalım.

Buradan öğrenciyi tiyatro için götürmek çok zor. Çünkü şehre götürmek geri getirmenin zorluğu yanında ciddi bir sorumluluk da yüklemektedir.

Bu tür çalışmaların yaygınlaştırılması, Alt yapı kurularak, geniş kesimlere, yani halk kesimlerine de dönük gösterime sunulması nasıl olur? Halkı sanatın içine çekme nasıl sonuç verir?

Halkın içinde olmadığı sanat zaten elit düzeyinde kalan bir çabadır. Bu kolay ve alışılmış tarzı değiştirmek gerekir. Elitleşen bir işten fazla yarar beklememek gerekir.

Arkadaşların sanatı öğrencilerin ayağına getirmesi bu açıdan çok önemli bir olaydır.

Hocam oyunu çocuklar izledi, Hepsi birden coştu, heyecanlandı. Oyunun etkisini hep beraber gördük. Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bu tür etkinliklerin öğrenim yılı içinde birkaç kez olması, çocuklar içinde bizim içinde, tiyatroyla eğitimin iç içe geçirilmesinin eğitime daha fazla katkı sunacağını düşünüyorum. Öğrencilerin gözünde o mutluluğu o heyecanı gördükten sonra, mutlaka sene içinde tekrarları olmalıdır. Bu gösterimler başka okul ve bölgelerde de tekrar edilmesinin çok iyi sonuçlar vereceği kanaatindeyim. Sanatın gücünü çocukları izlerken bir kez daha gördük. Sanat çocukları adeta coşturdu.

Hocam çok teşekkür ederiz. Umarız sanatsal faaliyetler eğitimle daha fazla bütünleşerek devam eder. Daha fazla artarak devam eder. Yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile olur.

Ben teşekkür ederim. Böyle güzel bir çabaya destek olduğunuz için çok değerli buldum. Bende size teşekkür ederim.

Mordem Sanat Okulu’nun çalışmalarına destek sunan; Diyarbakır Barosu, Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Ümit Asya Demir’le de çalışmaları hakkında kısa bir söyleşi yaptık. Çocuk alanında çocuklara yönelik ihmal ve istismar dosyalarını takip ettiklerini ve çocuklara hukuki destek sunarak duyarlı olmaya çalıştıklarını belirten Demir; destek verdikleri grubun çalışmalarını izlemek için Silvan Vatan ilköğretim okuluna gelerek; oyuncularla birlikte, öğrencilerle buluşmuştur.

Sayın Asya Demir; Mordem Sanat Okulunun çalışmalarına destek vermektesiniz. Şimdi oynanan bu oyunu izlediniz. Bu desteğin sonucunu da gördünüz. Heyecanı coşkuyu da gördünüz. Çalışmalarınız hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

Çocuklara hukuki hizmet sunmak dışında, Okullarda çocuklara destek olanın dışında; avukatlık mesleğinin tanıtılması, çocuk haklarının anlatılması gibi etkinlikler de bulunmaktayız. Bu tip etkinlikler çocukların moral motivasyonunu artıran, bakış açılarını değiştirmesine katkı sunmaktadır. Böyle etkinliklere destek veriyoruz.

Bir çocuğu bile sokaktan kurtarmak, suça bulaşmasını engellemek, önemli bir hizmettir. Diğer kurumlara da destek çağrısında bulunmak ister misiniz?

Biz baro olarak; bu çocuklara bu tür hizmeti sunacak en son kurum bile sayılabiliriz. Buna rağmen çocuklar sokakta çalışmasınlar, sokakta kötü şeylere bulaşmasınlar diye bunu engellemek için destekliyoruz. Diğer kurumların da baroyla birlikte böylesi sosyal- kültürel-sanatsal projelerin desteklemesi, çocukların gelişmesi, onlardaki yeteneklerin açığa çıkarılması açısından olumlu sonuçları ortaya çıkaracaktır.

Bu önemli bir sorumluluk projesine, birçok kurumun destek sunması, teşvik etmesi gereken bir faaliyettir. Diğer illerde de buna benzer kültür sanat faaliyetlerinin yapılması önemlidir. Diyarbakır Barosu olarak nasıl bir çağrı da bulunmak istersiniz?

Diyarbakır’da bu konuda çalışan birçok kurum var. Çocuklarla çalışan kurumlar var. Bu kurumların bizimle işbirliği içinde olması, çocuklara farklı alanlar sunması önemlidir. Mordem Sanat çocuklarla ilgili bir şeyler yapmaya çok hevesliler ve çok iyi bir ekip. Birlikte ve beraber çalışmaya devam edeceğiz.

Duyarlılığınız ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Biz de teşekkür ederiz. Yayıncılığınızda siz de çok duyarlı davranıyorsunuz.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.