Sanayi üretimi rakamları açıklandı!

Sanayi üretimi rakamları açıklandı!
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 arttı.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

 

Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,58 artış gösterdi. Kasımda 130 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 125,5 seviyesinde bulunuyordu.

 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, kasımda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,7 azaldı.

 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre dayanıksız tüketim malı imalatında bir değişim görülmedi, en fazla düşüş yüzde 6,5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında oldu. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek düşüş yüzde 15 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bunu yüzde 12,9 ile makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı, yüzde 10,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, kasımda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,6 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 3,3 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 3,2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı izledi.

 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin alt sektörleri incelendiğinde kasımda yıllık bazda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,4 arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.