ŞANLIURFA’DA ACI HAYAT

ŞANLIURFA’DA ACI HAYAT
ŞANLIURFA - Şanlıurfa yöresinin vazgeçilmezleri arasında bulunan kırmızı pul biberin (isot) yapımına başlandı.

Şanlıurfa’da tarladan toplanan biberler uygulanan işlemlerden sonra isota dönüştürülüyor. Şanlıurfa’nın Haliliye İlçesi Sırrın mahallesindeki boş arazide birçok aile, tarladan topladıkları veya hal pazarından satın aldıkları biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Ayıklama işleminin ardından tohumları temizlenerek birkaç parçaya bölünen biberler güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Güneşte, kırmızı rengi siyahlaşan biber makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. İki hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen biber acısı ve rengine göre kilosu 10 ile 25 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısı kırmızı renge bürünürken kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Boş arazilerin biberlerin kurutulduğu alana dönüştüğü kentte, zahmetli uğraşların ardından ortaya çıkarılan isot, katıldığı yemeklere farklı bir tat veriyor.
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, sezona başladıklarını belirterek "Yıllık 30 bin ton yaş biber alıp 2 bin 500 ton kuru biber üretiyoruz. Yanımızda çalışan işçilere yerli isot dediğimiz biberin torbasını 1.5 liraya fır fır diye tabir ettiğimiz daha küçük biberlerin çuvalı ise 1.75 liraya temizliği yaptırıyoruz. İşçilerimiz hem yıllık ihtiyaçlarını karşılarken hem de kendi bütçelerine katkı sağlamış oluyorlar” dedi.
Mahmut Polat, halden aldığı yeşil biberi saplarından ayırıp ihtiyaca göre ne renkte tüketiciye sunulacaksa o hale getirdiklerini belirterek "Siyah, nar çiçeği veya mor hale güneşte bekleme ve bir miktar yağ ve tuz ile dönüşümünü sağlıyoruz. 25-30 liraya satılması gereken biberi bu fiyata satmakta güçlük çekiyoruz" diye konuştu.
Şemse Polat, kazanç sağlamak için, evi geçindirmek için, eşlerine destek olmak için kardeşçe çalıştıklarını belirterek "Günlük 20-25 lira arsında bir para kazanıyoruz. Tabi ellerimiz yanmasına rağmen sabrediyoruz başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.