Şanlıurfa’da biber hasadı ile isot yapımına başlandı

Şanlıurfa’da biber hasadı ile isot yapımına başlandı
- İsot mevsimi ile boş arazi ve evlerin damları kırmızı renge büründü

ŞANLIURFA - Şanlıurfa yöresinin vazgeçilmezleri arasında bulunan kırmızı pul biberin hasadı ile isot yapımına başlandı. Ailelerin bütçelerine de katkı sağlayan isot üretimi ile araziler ve evlerin damları kırmızı renge büründü.

Şanlıurfa'da tarlalardan toplanan biberler uygulanan işlemlerin sonra isota dönüştürülüyor. Sırrın Mahallesi'ndeki boş arazide birçok aile tarlalarından topladıkları veya hal pazarından satın aldıkları biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Ayıklama işleminin ardından tohumlarını temizlenerek birkaç parçaya bölünen biberler güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Güneşte, kırmızı rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Yaklaşık 2 hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen isot, acısı ve rengine göre kilosu 10 ile 25 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısı kırmızı renge bürünürken kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. İsot mevsiminde boş arazilerin biberlerin kurutulduğu alanlara dönüştüğü kentte, zahmetli uğraşların ardından ortaya çıkarılan isot, katıldığı yemeklerde ise farklı bir tat veriyor.


İsot sezonunun başladığını söyleyen isot üreticileri ise, günlük işletmeye göre günde 2 ton ile 20 ton arasında isot yapıldığını ifade etti. Kuru bibere göre 1 hafta ile 15 gün içerisinde kurutuluyor. 
İsotların kilosu ise 10 ile 25 TL arasında satışa sunuluyor. 
İsot ayıklama ve temizleme işinde çalışanlar ise 1 çuval isot için 1 TL 25 kuruş para kazanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.