Şanlıurfalı kasaplar kadınların tahtını sallıyor

Şanlıurfalı kasaplar kadınların tahtını sallıyor
Ramazan ayında Şanlıurfa’daki kasaplar evlerden gelen yemek siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor. Günde yaklaşık 40 sipariş alan kasaplar, Şanlıurfalı kadınların da tahtını sallıyor.

 

  Şanlıurfa’da Ramazan ayında etli yemekleri tercih eden vatandaşlar, kasaplara akın ediyor. Kasaplara yemek siparişi veren vatandaşlar, iftar saatinde pişmiş yemeklerini fırınlardan alıp sofralarına taşıyor. Günde ortalama 40 tepsi yemek siparişi alan her kasap, malzemeleri manavlardan alıp iş yerinde hazırlıyor. Siparişe göre malzemeleri doğrayan kasaplar, tepsileri hazırladıktan sonra fırının yolunu tutuyor. Daha önceden anlaşma yapılan fırınlara götürülen yemek tavaları, özenle pişirildikten sonra müşteri tarafından alınarak eve götürülüyor. Kasaplarda hazırlanan 5 kişilik tepsi kebabının maliyeti ise yaklaşık 45 lirayı buluyor.

  Yaklaşık 35 yıldır kasaplık yaptığını belirten Nihat Sürmeli, vatandaşların sipariş verdiği yemeklerin yanı sıra kendisine ait özel bir yemeğin de olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 50 lira maliyetli 5 kişilik Nihat Abi Tavası ismini verdiği yemekte pirzola, kuşbaşı et, sarımsak, domates, biber ve çeşitli baharatlar olduğunu ifade eden Nihat Sürmeli, kendi yemeğine de ilgilinin oldukça fazla olduğunu söyledi.

  Son yıllarda hazırladıkları yemeklere ilgilinin arttığını söyleyen Nihat Sürmeli, “Kasaplık benim dede mesleğim çıraklıktan yetişme kasabım. Yaklaşık 21 yıldır bu dükkanda kasaplık yapıyorum. Kasaplığın dışında bu dükkanda 10 yıldır yemek yapıyorum. Kendime özgü ve Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerini yapıyorum. Kendi geliştirdiğim yemek türlerim var onları sipariş ile onları da yapıyorum. Mahalleden, çevreden, iş yerlerinden, odalardan sipariş alıyorum ve çeşitli yemekler yapıyorum. Lokantalar dışında kasaplarda yemek yapma kültürü yoktu ben de 12 yıldır burada çömlek, tepsi kebabı, Siverek tava, lahmacun et domates tepsisi, pide çeşitleri, soğan kebabı isot dolması, fırında pişebilecek bütün yemekleri yapıyorum. Tabi memnun kalanlar dostlarını getiriyor günden güne yaptığımız yemekler yayılmaya başladı. Malzemeleri kendi elim ile seçerim et de kendim keserim hijyene önem veririm. Şuanda ramazan olduğu için daha fazla sipariş alıyorum. Günde ortalama 20-30 tepsi siparişi alıyorum. Yemekleri kendi elimle yapıyorum ve ev isotu kullanıyorum. Kimsenin yaptığı işi beğenmediğim içinde işçi çalıştırmıyorum. Yoruluyorum zahmetli bir iş ama olsun altından kalkabiliyorum” şeklinde konuştu.

  Müşterilerden Harran Belediyesi meclis üyesi Mehmet Özyavuz ise, “Yıllardır yemek siparişi veriyorum. Nihat sevdiğimiz bir kardeşimiz. Çok hijyenik bir insandır. Bizde Urfalılar olarak hijyene önem veririz. Geldim çömlek siparişi vereceğim. Nihat usta yapıp iftarda da eve gönderecek. Misafirimiz olduğu zaman sipariş veriyoruz hemen bize istediğimiz yemeği yapıyor. Nihat usta bize hızır servis gibi yemekleri yetiştiriyor. 10 yıldır sürekli yemek siparişi veriyorum ve alışveriş yapıyorum buradan yemeklerinden çok memnunuz” dedi.

  Yine lahmacun siparişi veren müşterilerden Serhat Durmaz da, “Nihat ustadan yıllardır yemek siparişi veriyoruz. Hijyenik ortamda güzel yemekler yapıyor. Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerini burada hazır yapılmış halde alma fırsatı sunuyor. Bizde arkadaşlarımızla birlikte sürekli buradan alışveriş yapıyoruz. Herkesin sevdiği bir kişi Nihat usta. Şimdi biz de buraya lahmacun siparişi vermek için geldik” ifadelerini kullandı.(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.