Şarbon, Bitlis’te de görüldü!

Şarbon, Bitlis’te de görüldü!
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesinde görülen şarbon nedeniyle 10 günde 100’den fazla büyükbaş hayvanın yaşamını yitirdiği bildirildi.

 

Son olarak, Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan kurbanlık olarak getirip Ankara Gölbaşı’daki özel bir çiftliğe bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50’si şarbon hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Bunun ardından İstanbul ve Sivas’ta da şarbon vakalarının görüldüğü açıklanmıştı. Bitlis’ten alınan numunelerin Elazığ İl Tarım Müdürlüğü’nde incelenmesiyle hayvanların ölüm sebebinin şarbon hastalığı olduğu kesinleşti.

Milli Gazete bölgede şarbon sebebiyle ölen hayvan sayısını 81 olarak verirken, Bereket TV’nin yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde bu sayı 100’den fazla olarak verildi.

Bereket TV’ye göre ilk etapta müdahalede gecikildiği için hastalık köylülere de yayıldı. Habere göre, hastanelerde bir süre şarbon ilacı temin edilemezken, şu an durumun kontrol altında olduğu bildirildi. Milli Gazete’yse şu ana kadar şarbon hastalığı ile ilgili Güroymak Devlet Hastanesi’ne herhangi bir şikâyet olmadığını aktardı.

MERALARDA HAYVAN OTLATMA YASAKLANDI

Buna göre, karantina altına alınan ilçede hayvan giriş ve çıkışları jandarma kontrolünde yapılıyor. İlçede meralarda hayvan otlatma yasaklanırken, et ve süt ürünlerinin satışının durdurulduğu belirtildi.

Belediye yetkililerinin açıklamasına göre, ölen hayvanların beldenin Muş sınırında bulunan otlak alanlara gelen ithal hayvanlardan hastalık kaptıkları şüphesi üzerinde duruluyor. Beldede yaşayanlar ise hayvanları otlattıkları alanda kanalizasyonun dereye verildiğini ve hayvanların bu yolla şarbon bakterisini kapmış olabileceğini kaydetti.

Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yetkililerin aldıkları numuneleri Diyarbakır’a götürerek incelemede bulunacağı bildirildi. Yapılan incelemenin ardından şarbonun hayvanlara nasıl bulaştığı belirlenecek.(Kaynak: Demokrat Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.