Şaşırtan keçi: Dünyada sadece Türkiye’de var

Şaşırtan keçi: Dünyada sadece Türkiye’de var
Keçilerin 130 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen türleri tespit edildi.

Honamlı keçisinin genetik özellikleri ve kıl keçileriyle farklarının tespiti, safkan ırkların yetiştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, ‘Burdur’ Antalya ve Konya’da Halk Elindeki Honamlı Keçisi Islah Projesi’ni 2012 yılında başlattı. Projeye Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik fakültesi Zootekni Anabilim Dalı,Antalya ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlikleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri katılıyor.

Elit sürü yetiştirilecek

İki yıldır yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren proje yürütücülerinden Veteriner Hekim Yılmaz Gökçağ, birinci aşamada Honamlı keçisi ile kıl keçisinin saflaştırılmasıyla ilgili araştırmalar yapıldığını anlattı. Honamlı ve kıl keçisine ilişkin araştırmaların birlikte yürütüldüğünü belirten Yılmaz Gökçağ, çalışma kapsamında 38’i Honamlı, 37’si kıl keçisi türünde olmak üzere toplam 75 yetiştiricinin projeye dahil edildiğini dile getirdi. 

Yaklaşık 5 yıl sürecek projede her iki türün de yüzde 100 safkan ırkının yetiştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Yılmaz Gökçağ, ardından safkanlardan yeni türler üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Gelinen noktada özellikle Honamlı keçisinin safkanlaştırma oranında yüzde 70-80 seviyelerine ulaşıldığına dikkati çeken Yılmaz Gökçağ, yüzde 100’e ulaşan sürülerin ’elit sürü’ olarak değerlendirileceğini aktardı.

130 kilograma ulaşanlar var

Projenin bir diğer yürütücüsü Ziraat Mühendisi Özgür Savun da yaptıkları araştırmalarda Honamlı keçisinin bin 800 metreye kadar rakıma sahip, sarp kayalıkların olmadığı alanlarda yaşayabildiğini tespit ettiklerini açıkladı. Diğer türlere göre eti daha lezzetli olduğu belirlenen Honamlı türlerinin ağırlıklarının ortalama 65 ile 90 kilogram arasında değiştiğini söyleyen Özgür Savun, arazide yaptıkları tespitlerde 130 kilograma kadar ulaşabilen türler belirlediklerini dile getirdi. Honamlı keçileriyle ilgili literatüre girmiş net bilgiler olmadığını ifade eden Özgür Savun, yılda bir defa doğum yapan bu keçilerin bölgedeki tam popülasyonunun henüz tespit edilemediğini söyledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.