Savaş çocuk oyuncağı değil, ölüm ve mağduriyet demek

Savaş çocuk oyuncağı değil, ölüm ve mağduriyet demek
BM istatistiklerine göre, dünyada yaşanan çatışmalarda 25 milyon çocuk doğrudan etkilenirken, 6 milyonu savaşlardan sakat kalıyor, en az bir milyonu yakınlarını kaybediyor.

ANKARA -  Ancak savaşların çocuklarda yarattığı travma ve mağduriyet, istatistiklere sığmayacak kadar derin. Savaş mağduru çocukların durumuna dikkat çeken Gündem Çocuk Derneğinden Sosyal Hizmet Uzmanı Emrah Kırımsoy, Türkiye'de savaş mağduru çocuklar için bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti. 


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, kendi ülkelerinden göç ederek farklı ülkelerde güvenlik arayan yaklaşık 50 milyon insan bulunuyor, bu nüfusun yarısını da çocuklar oluşturuyor. Çocukların 2 milyondan fazlası savaşlarda yaşamlarını yitirirken, 6 milyonu yaralanarak sakat kaldı, 1 milyon çocuk ise yakınlarını kaybetti. 


'Savaşlardan en fazla çocuklar etkileniyor'

Savaşlardan en fazla çocukların etkilendiğini ve devletlerin sorumluluklarını yerine getirerek barışı sağlamaya dönük düzenlemeler yapması gerektiğine işaret eden Gündem Çocuk Derneğinden Sosyal Hizmet Uzmanı Emrah Kırımsoy, "Çocukların önceliğini, önemini gözetecek adımların atılması gerekiyor. Ancak ne yazık ki devletlerin gündeminde, ne çocuklar, ne kadınlar, ne de yaşlılar yok" diye konuştu. 


'Çocuklar ucuz iş gücü olarak kullanılıyor'

Yine savaş nedeni ile mağdur olan çocukların farklı farklı yerlerde ucuz iş gücü olarak kullanıldığını kaydeden Kırımsoy, "Çoğu zaman bir çocuk ailesine bakmak zorunda kalıyor. Ve çok kötü, ağır koşullarda, kayıt dışı olarak çalışmak zorunda bırakılıyor. Gücünün üstünde bir performansla çalışıyor, emeğinin karşılığını da alamıyor" dedi. Mültecilerin sokaklarda dilendiklerini ve bunu yaparken de çocuklarını yanlarına aldıklarını, çocukların bu şekilde de istismar edildiğini belirten Kırımsoy, çocukların mağduriyetlerinin giderilmesine dönük ciddi çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekerek, tüm kesimleri bu noktada duyarlı olmaya davet etti.Zeynep KUriş(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.