“Savaş etkisiyle birçok hayvan baharın gelişiyle üreme yapamadı “

“Savaş etkisiyle birçok hayvan baharın gelişiyle üreme yapamadı “
Diyarbakır'da düzenlenen Temel Hayvan Hakları konulu seminerde konuşan Amed Ekoloji Meclisi'nden Gültekin Aydeniz, bölgedeki çatışmalı sürecin hayvanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Bütün canlılar bu dönemde yok ediliyor.

 

Sur'un 1000 yıllık güvercin geleneği yok ediliyor. Savaş etkisiyle birçok hayvan baharın gelişiyle üreme yapamadı" dedi.

Amed Ekoloji Meclisi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda Temel Hayvan Hakları konu seminer düzenledi. Seminere HAYTAP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevgi Emekçiler, Amed Ekoloji Meclisi'nden Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Gültekin Aydeniz ve çok sayıda kişi katıldı. Seminerde, bölgedeki çatışmalı sürecin hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri konuşuldu.

'Doğanın dengesini daha fazla bozmayalım'

Hayvan Hakları Federasyon'unun 2008 yılında kurulduğunu belirten Emekçiler, dünyada birçok ülkede hayvanların, eğlence, aktivite, deney ve bunun gibi çeşitli sebeplerle insanlar tarafından işkenceye maruz kaldığını hatırlattı. Hayvanlara yapılan işkenceler karşısında yıllarca mücadele ettiğini söyleyen Emekçiler, "İnsanlar sırf kürk giyebilmek için hayvanların derilerini canlı canlı yüzüyorlar. Hiç gerek yokken deneyler yapıp çeşitli işkenceler yapıyorlar. Örneğin Kanada'da insanlar fokların kafalarına onlarca çivi vurarak kıyılarda katlediyorlar. Belki şuan değil ama ekoloji dengesi tamamen bozulduğunda, aslında hayvanlar konusunda ne kadar duyarsız davrandığımızın farkına varacağız" dedi.

'Sur'un 1000 yıllık güvercin geleneği yok ediliyor'

Aydeniz ise, özellikle çatışmalı sürecin hayvanlara büyük zararlar verdiğini söyledi. Çatışmaların yaşandığı bütün bölgelerde hayvanların da katledildiğinin göz ardı edildiğini ifade eden Aydeniz, "Diyarbakır'ın Sur ilçesi güvercinleri ile bilinirdi. Bütün canlılar bu dönemde yok ediliyor. Sur'un 1000 yıllık güvercin geleneği yok ediliyor. Savaş etkisiyle birçok hayvan baharın gelişiyle üreme yapamadı. Üreyen hayvanlar ise gaz, yıkım gibi nedenlerle henüz dirençli olmadıkları için öldü" dedi.

Haber:Özcan Yıldız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.