Savunma yapmayacaklar

Savunma yapmayacaklar
"KCK ana dava" Tutsakları bir önceki mahkemede "Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) "Meşruiyetini yitirdi" diyerek yargılamayı reddetmişti. Tutsakların bu duruşmada da savunma yapmayacakları öğrenildi.

Diyarbakır-"KCK ana dava" olarak bilinen ve Kürt siyasetçiler, ekoloji aktivistleri, kadın aktivistleri, vekiller ve insan hakları savunucularının da bulunduğu 94'ü tutuklu 180 Kürt siyasetçinin 4 yılı aşkın süredir devam eden yargılamalarının 61'inci duruşması yarın görülecek.

"KCK" adı altında 14 Nisan ve 24 Aralık 2009 tarihleri arasında yapılan operasyon kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında DEP Milletvekili Hatip Dicle ile belediye başkanları, siyasetçiler, ekoloji aktivistleri, kadın aktivistleri, vekiller ve insan hakları savunucularının da bulunduğu 94'ü tutuklu 180 Kürt siyasetçinin 4 yılı aşkın süredir devam eden yargılamalarının 61'inci duruşması yarın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davanın 13 Ocak'ta görülen 60'ıncı duruşmasının 1'inci oturumunda, avukatlar ve tutuklu siyasetçiler, mahkeme heyetinin meşruiyetini kaybettiği için duruşmadan çekilmesi talebinde bulunarak, duruşmayı terk etti. 13 Ocak'ta başlayıp, 22 Şubat'ta son bulması gereken dava sadece 2 oturumla geçti. Duruşmanın gerçekleşen 2 oturumunda kriz üstüne kriz yaşanırken, mahkeme heyetinin duruşma boyunca ki tutumu dikkat çekti. 

'Ben bu geminin kaptanı isem...' sözleri davaya yaklaşımın göstergesi

Daha sonra duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, taleplere ilişkin verdiği ara kararında, tutuklu Kürt siyasetçilerin ve müdafi avukatların taleplerinin "ciddi" olmadığı ve mahkemenin "tarafsızlığını koruduğu" gerekçesi ile reddetmişti. Verilen 2 gün aranın ardından tekrardan devam eden dava krizle başladı. Mahkeme'nin "meşruiyeti"ni kaybettiğini belirten tutuklu siyasetçiler, ayağa kalkarak alkışlarla mahkemeyi protesto edip salondan ikinci defa çıktı. Mahkeme heyetinin, tutuklu Kürt siyasetçilerinin bulunmadığı salonda delil ikamesi yapmak istemesi, mahkeme heyeti ile müdafi avukatlar arasında tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Avukatların eleştiri ve tepkisini dikkate almayan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bekir Soytürk'ün, "Ben bu geminin kaptanı isem bu geminin yürümesi gerekiyor. Batarsa batsın... Gittiği yere kadar" sözleri davaya damgasını vurmuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.