Sayar' dan Avrupalı Kürt Sermayesine Çağrı; “ Doğduğunuz Topraklara Vefa Borcunuz Var”

Sayar' dan Avrupalı Kürt Sermayesine Çağrı; “ Doğduğunuz Topraklara Vefa Borcunuz Var”
DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Almanya'nın Frankfurt kentinde Kürt işverenleri ile bir araya geldi.

Toplantı, Avrupa’da Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yatırım olanaklarını araştıran, yatırım olanakları ile ilgili üyelerine hizmet sunan, Kürt işverenleri bir araya getirip Avrupa ağırlıklı, dünya sermayesi ve Kürt sermayesini buluşturmayı hedefleyen Avrupalı Kürt İşverenler Birliği tarafından organize edildi.

 

Birlik Başkanı Hasan Ferhat Yirik ve Başkan Yardımcıları Seyfi Doğan ile Naim Kılıç’ın da katıldığı toplantıya, merkezi Frankfurt'ta bulunan Birlik üyesi yaklaşık 100 işveren katılım sağladı.

 

Toplantıda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayar, Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda büyük acılar yaşandığını, yaşanan baskılar sonucu ekonominin de büyük zarar gördüğünü belirtti. Ülkesini terk etmek zorunda kalan ve Avrupa'ya göç eden Kürtlerin iş yaşamında bugün söz sahibi olduklarını ve binlerce Kürt şirketlerinin Avrupa’da var olduğunu belirten Sayar: “Bu bağlamda siz Kürt işverenlerin, doğduğunuz toprakları unutmamanız ve vefa borcunuzu ödemek için kendi topraklarınıza yatırım yapmanız gerekiyor. Biz buradan Avrupa'daki Kürt işverenlerimizi yatırıma davet etmek istiyoruz. Gelin yıllarca büyük acıların yaşandığı Kürt coğrafyasını birlikte kalkındıralım” dedi.  

Meclis Başkanı Celalettin Birtane ise yaptığı konuşmada, Diyarbakır ve bölge illerinin stratejik olarak komşu ülkelere yakınlığı ve zengin kaynakları ile yatırım açısından önemli avantajlarından bahsederek, sınır kapılarının ticareti olumsuz etkilediğini özellikle Türkiye - Rojava sınır kapılarının açılması gerektiğini belirtti. Ekonomik kalkınmada üretim yapmanın önemine değinen Birtane, yatırım yapmak isteyen işverenlere de oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

 

Avrupalı Kürt İşverenler Birliği Başkanı Hasan Ferhat Yirik ise yapmış olduğu konuşmada, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin yapmış oldukları ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “ Yıllar önce yaşanan acılardan dolayı, zorunlu olarak yaşadığımız topraklardan göç etmek durumunda kaldık. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde uzun süre var olma savaşı veren ve artık ciddi bir ticari güce sahip olan biz Kürtler, artık kendi topraklarımıza olan vefa borcumuzu ödemek zorundayız. Bunun en güzel yöntemi de, doğup büyüdüğümüz topraklarda yatırım alanları oluşturarak, orada yaşayan insanlarımıza istihdam şansı sağlayıp, Kürt halkının kalkınmasına katkıda bulunmaktır.” Yirik, bu amaçla Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa çalışmalarını sürdüreceklerini ve en kısa zamanda Diyarbakır’a toplu bir ziyaret gerçekleştirerek somut adımların atılacağını dile getirdi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.