NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Seçim öncesi ve sonrası

Seçim öncesi ve sonrası

Şimdiye kadar aday adayları konuşuluyordu

Şimdi adaylar konuşuluyor.

Kim/kimler aday olacak?

Vatandaş profil çiziyor

 

Genel merkezler seçse bile sıradan adaya seçmenden yana geçit olmadığını gözlemliyoruz.

Seçmenin geçilmez olarak gördüğü ve savunduğu geçit, geçilmez mi?

Elbette değil

Genel merkezlerin seçimi, kuraldır yaygın bir şekilde seçmen tarafından kabul görmez, eleştirilir, kırgınlık ve kızgınlıklara neden olur, ‘olmaz’ denilerek kılıçlar çekilir, ancak yine de geçerli olan genel merkezlerin tercihleri olur.

 

Seçmen yurttaş açısından yapılacak bir şey kalmayınca da çekilen kılıçlar kınına yerleştirilir, bir sonraki seçime kadar bu böyle devam ededurur. Şimdiye kadar ki hatırladığım tüm seçim öncesi dönemlerde böyle olmuştur.

 

7 Haziran seçimleri için yılların alışkanlıkları devam eder mi, etmez mi bilemiyoruz ancak, gördüğümüz ve anladığımız kadarıyla genel merkezlerin eski alışkanlıklarının devre dışı bırakılması gereken bir döneme giriyoruz.

 

Okuduğumuz, okumaya çalıştığımız tüm senaryoların sunduğu çoklu sonuçlara rağmen, 7 Haziran seçimlerinin sonuçları tek bir gerçeğe hitap ediyor.

 

Türkiye halklarının geleceği açısından son derece önemli bir dönemin girişindeyiz. Yeni ve demokratik bir anayasanın hazırlanacağı bir dönem ve aynı zamanda öyle bir parlamento olacak/olmalıda.

 

Milletvekili adaylarının buna göre seçilip, belirlenmesi gerekiyor ki, gelecekle ilgili hesaplar bir anlam kazanabilsin. Durumu bu noktadan değerlendirdiğimizde, karşımıza çıkacak olan tablo elbette ki kişisel ikbal ile ilgili bir gelecek olmuyor. Toplumsal gelecekle ilgili bir tablo oluyor.

**

Türkücü aday mı?

Valla her dönem türkücü oluyor parlamentoda. Bu dönemde de olur mu olmaz mı, şimdilik bilemiyoruz. Ancak, AK Parti kulislerinden aday adaylarının mülakatına bir türkücünün damga vurduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Diyarbakır’dan müracaat eden aday adaylarından birinin CV’sinde sanatçı/türkücü ibareleri olunca, başka da soru sormamışlar. Sadece ‘sesin güzel mi’ diye sorulunca ‘Evet’ demiş. Mülakat heyeti de ‘ o zaman patlat bir türkü’ demiş. ‘sanatçı’ da sanatın icra mekânı olmaz demiş ve ‘Bahçada yeşil çınar’ türküsü ile aday adaylık sınavını vermiş!

Sınavın sonucu mu?

Sizce?

Ben cevap vermeyeyim bu soruya.

Sadece beklediğimiz ve beklentimiz olan bir tablo olmadığını söylemem yeterli olur sanırım.

Beni ilgilendiren yeni, demokratik ve toplumsal mutabakatlı bir anayasa

Çalgılı, çengili anayasadan çok çektik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR