Seçim sonuçları saat kaçta açıklanacak?

Seçim sonuçları saat kaçta açıklanacak?
31 Mart Mahalli İdareler seçiminde, oy verme işlemi hangi saatlerde bitecek, oy sayım sırası nasıl olacak, oyların sayılmasına saat kaçta başlanacak, seçim sonuçları saat kaçta açıklanacak?

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Yüksek Seçim Kurulu kararı gereği; Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı illerinde oy verme işlemi saat 07.00'da başladı. Buna göre bu merkezlerde başlanan oy verme işlemi, saat 16.00'da sona erecek. Oy verme işlemlerinin bir saat erken başlayıp erken tamamlanacağı (07.00-16.00) iller şu şekilde;

"Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis."

Hangi renk oy pusulası ne anlama geliyor?

Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullandı. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyelikleri pusulası turuncu oldu. Belediye başkanlığı oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliği oy pusulası ise sarı renkli oldu. Seçmenler oy verdikleri her pusulayı ayrı ayrı zarflara değil, tek zarfa koydu.

Oy sayım sırası nasıl olacak?

Yerel seçimlerde oy kullanma işlemleri, yukarıda belirtilen merkezler dışında, 08.00'da başlandı, saat 17.00’da sona erecek. Oy kullanma işlemi sona erdikten sonra oy dökümü ve sayımına başlanacak. Oy sayımı işlemleri büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olarak gerçekleştirilecek. Diğer illerde ise oy sayımına sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü ile başlanacak.

Seçim sonuçları, ne zaman açıklanabilecek

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

YSK'nın yayın yasağını kaldırmasının ardından 2024 Yerel Seçim sonuçlarını Tigris Haber sayfasından öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.