NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Seçime yakın atraksiyonlar

Seçime yakın atraksiyonlar

Bir seçim dönemi daha başlıyor hükümet yeniden iktidar olmanın yol ve yöntemleri konusunda oldukça deneyimli ve iddialı aynı zamanda çok cesur. 

Bu cesaret AK Parti iktidarına geniş toplumsal muhalefet karşısında doğru temelde bir galibiyet zemini yaratır mı?

Sandıkta böyle bir galibiyet zemini ortaya çıkabilir ancak pratikte toplumsal mutabakata hitap edecek bir galibiyet olmaz, olmayacaktır. Her seçim öncesi gerçekleştirilen operasyonlarla yaratılan ‘korku imparatorluğunun’ geçerlilik süresinin seçim dönemleri ile sınırlı olması, AK Parti iktidarının ülkenin yönetimini ilelebet elinde bulundurmasına yetmez. Uzun vadeli yönetmenin kodları kaos ortamları yaratarak aradan sıyrılmak değil. Uzun vadeli yönetmenin kodları toplumsal mutabakatla mümkün olur.

Toplumun bütün kesimleri ile kavga eden, kendilerinden olmayan her kesimi suçlayan hatta çete, terörist ilan eden, bunun yanı sıra IŞİD gibi uluslar arası bir çeteye ‘sıcak’ bakan, ‘sıcak’ ilişkiler kuran bir iktidarın bir süre daha devamı mümkün olabilir ancak ilelebet olmaz.

Bütün kesimleri bertaraf ederek bertaraf edilen kesimlerin içinde yaşadığı bir ülkeyi bu mantıkla idare etmek, kendilerine ait düşüncelere dâhil etmek üzere bir ikna yöntemi geliştirmenin yararına inanıyorlarsa bence yanılıyorlar.

‘Ben yaparım, ben doğruyum, benim yöntemlerime karşı çıkanlar ya teröristtir ya da çetedir’ mantığının demokratik yönetme biçimlerine tekabül etmediği gerçeğini biz görüyoruz, iktidarın da bu durumu mutlaka görmesi ve analiz etmesi gerekiyor.

Ülke yönetmek, yüzde yüz olmasa bile en azından bu oranın yarısı kadar yurttaşın rızasını gerektiriyor.  Böyle bir rıza olmadığı gibi, kerhen rıza gösterenlerin dahi içten içe eleştirdiği iktidarın yönetme biçimlerinin iflas süreci bence başladı ve bu süreç biraz daha süratlenecek gibi.

Kürtlerin ve HDP’nin, aynı zamanda Kandil’in bu süreç ile tarz ve tavrının ne olacağı önemli. Yüzde 10’la barajı aşma ihtimali görünmemesine rağmen parti kimliği ile seçime gitmenin AK Parti iktidarına sağlayacağı fayda bugünlerde tartışma konusu. O nedenle Kürtlerin, Kürt siyasi hareketinin demokrasi sınavı vereceği günlerle muhatabız ve bu sınavın sonuçlarını bekliyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR