Seçimlerde 'ittifak barajı' dönemi

Seçimlerde 'ittifak barajı' dönemi
CNN Türk’ten Ahu Özpolat’a konuk olan Abdulkadir Selvi, seçim barajı ile ilgili çarpıcı kulis bilgilerini paylaştı.

CNN Türk’ten Ahu Özpolat’a konuk olan Abdulkadir  Selvi seçim barajı ile ilgili çarpıcı kulis bilgilerini paylaştı.

“İttifakta barajın %15 olması gündemde”

Seçim barajı ile ilgili yapılan çalışmalarda üzerinde durulan noktaları değerlendiren Selvi, seçim barajı %10’da kalacağını yalnız ittifak ile barajın oranı yükseltilebileceğine dikkat çekerek, “İttifakın oyları birlikte sayılacak. İttifakta barajın yüzde 15 olmasının üzerinde duruluyor. Seçim barajı yüzde 10, seçim ittifakı yapanlar için baraj yüzde 15 olabilir.” İfadelerini kullandı.

“İttifak barajı üzerinde çalışmalar yapılıyor”

Tartışmalı konulardan biri olan seçim barajını geçemeyen partilerin ‘ittifak cephesinde bulunmaları durumunda nasıl bir tablo oluşur?’ sorularına değinen Selvi, “Örneğin bir parti yüzde 3, diğeri yüzde 25 alsa, o zaman her ikisi de barajı aşacak. Ama yüzde üçlük parti hangi ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaştıysa o ilden milletvekili çıkaracak. Hiçbir ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaşmadıysa barajı aşsa dahi milletvekili çıkaramayacak. İttifakın oyları birlikte sayılıp, çıkardığı milletvekili sayısı buna göre belirlenecek. Sonra her partinin aldığı oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılacak” şeklinde yorumladı.

Seçim pusulalarındaki değişikliklere değinen Selvi şunları söyledi: Seçimlere her parti kendi ismi, amblemi, milletvekili listesiyle girecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim pusulasının başında cumhurbaşkanı adayının ismi ve fotoğrafı yer alacak. Erdoğan, milli ittifakın adayı olarak girecek. Erdoğan’ın isminin altında AK Parti ve MHP’nin isimleri ve amblemi yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.