Şehir yeni ama hastane yok

Şehir yeni ama hastane yok
Diyarbakır’ın yeni ve gelişen yüzü olan Kayapınar’da devlet hastanesi olmaması vatandaşların çilesi haline geldi.

 

 

 Özel hastanelere pahalı olduğu için gidemeyen vatandaşlar, kilometrelerce yol kat edip Bölge Araştırma ya da Dağkapı Devlet hastanelerine gitmek zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl açıkladığı Şehir Hastanesi için Talaytepe’deki televizyon vericilerinin yeri planlanıyor.

500 Nüfüsa Karşı Hastane Yok

Diyarbakır’ın modern, yeni yaşam alanı olarak dikkat çeken ve son dönemlerde yapılan yeni yapılaşmalar nedeniyle nüfusun önemli bir kısmının yaşadığı bölge olan Kayapınar’da hastane sıkıntısı yaşanıyor. Yaklaşık 500 bin insanın yaşadığı kentin yeni yüzü olan Kayapınar’da devlet hastaneleri olmaması vatandaşlara deyim yerindeyse eziyet çektiriyor. Bölgede var olan aile hekimliği sayısı da sınırlı sayıda kalırken, bir özel hastane dışında hastane yok. Vatandaşlar, var olan özel hastaneye ise maddi koşullarlı pahalı olduğu için gidemiyor. Özellikle gece saatlerinde acil hasta ve vakalar yaşandığında vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Bölgede var olan Kadın Doğum Hastanesi ise sadece kadın doğum ve çocuk hastalıkları alanında hizmet verebiliyor.

 

 

Kilometrelerce Yol Kat Ediyorlar

Kayapınar’da sıkıntının en fazla yaşandığı bölgeler yeni şehirleşmenin hızla arttığı 75 metrelik yol tarafı, lunapark tarafı, Talaytepe bölgesi, Fırat Bulvarı, Fırat Mahallesi, yeni stat çevresi gibi yaşam alanları. Vatandaşlar, Elazığ yolu üzerindeki Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ile Dağkapı’daki Selahaddin Eyyübi ve Dağkapı Devlet hastanelerine gitmek için ulaşım çilesine de katlanıyor. Bu hastanelere sadece belediye ve halk otobüsleri giderken, toplu taşımadaki araç sayısının az olması ve yolun uzunluğu eziyeti katlıyor. Hastanelerdeki şartlar, özellikle acil servislerde yaşanan sıkıntılar yoğunlaşmaya yol açıyor.

Tam Teşekküllü Hastane Şart

Hemen her gün kilometrelerce yol kat ederek hastaneye gitmek zorunda kalan vatandaşlar, Kayapınar bölgesinde devlet patentli en az 3 hastaneye ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Uzmanlar da tam teşekküllü hastaneler yapılması gerektiğini dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce gündeme getirdiği şehir hastanesi projesini hatırlattı. Şehir hastanesinin bir an önce yapımına başlanması ve hayata geçmesi gerektiğini dile getiren sağlık alanındaki sivil toplum örgütleri, büyüyen nüfusa karşı var olan hastanelerin yetersiz kaldığını,Kayapınar gibi kentin yeni yaşam alanında hiç hastane olmadığına dikkat çekerek çözüm üretilmemesi halinde bu sorunun büyüyerek devam edeceği uyarısında bulundu.

Şehir Hastanesi Burada Mı Kurulacak?

Şehir hastanesi için düşünülen yer ise Kayapınar’daki Talaytepe bölgesi. Yerel ve ulusal televizyon ile radyo vericileri/alıcılarının bulunduğu bölge boşaltılarak şehir hastanesi inşat edilmesi planlanıyor. Bu konuda resmi bir açıklama yok ancak hükümete yakın kaynaklar bu bilgiyi doğruluyor. Burada şehir hastanesi yapılmasının kesinleşmesi halinde yıllardır burada bulunan televizyon verici ve alıcıları başka bir bölgeye kaydırılacak.

Dilek AKIN-ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.