Selahattin Demirtaş Başkanlığını Bırakıyor mu?

Selahattin Demirtaş Başkanlığını Bırakıyor mu?
BDP'de, HDP'ye geçişin sancıları yaşanıyor. Haziran'da her iki partinin olağanüstü kongrelerle yönetimlerinin ve eşbaşkanların değişeceği belirtildi.

 Parti kurullarında milletvekillerinin HDP'ye katılması kararı alındığı ve Haziran ayında her iki partinin yapacağı olağanüstü kongrelerle yönetimlerinin ve eşbaşkanların değişeceği iooia ediliyor.

 Gültan Kışanak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra tek eşbaşkan olarak kalan  Selahattin Demirtaş’ın da hem parti tüzüğündeki 2 dönem kuralı gereği hem de kendisinin devam etmek istememesi nedeniyle BDP  eşbaşkanlığını bırakacağı spekülasyonu yapılıyor.

Demirtaş bırakıyor

 BDP grubunda son iki haftadır HDP eşbaşkanları  Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü’nün konuşması ve  BDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın çalışmalarına Diyarbakır’da devam ederek Ankara’ya gitmemesi merak konusu oldu. Demirtaş'ın bir süredir eşbaşkanlığa devam etmeme ve gelecek dönem de milletvekili adayı olmama eğiliminde olduğu biliniyordu. BDP tüzüğünde de eşbaşkanlık, milletvekiliği, parti yöneticiliği ve belediye başkanlığı için 2 dönem kuralı bulunuyor. Demirtaş da hem vekillik hem de eşbaşkanlık açısından 2 dönemi dolduruyor. Parti tabanından Demirtaş'ın eşbaşkanlıkta kalması yönünde bir talep olduğu, ancak yetkili kurulların bu kuralın değişmesine sıcak bakmadığı da belirtiliyor.

"Stratejik proje"

 BDP Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu'nda yapılan değerlendirmelerde BDP’li milletvekillerinin HDP'ye katılması yönünde görüş oluştuğu kaydedildi. Bunda HDP'nin seçimde aldığı sonuçlara göre başarılı olarak görülmese de HDP projesinin İmralı ve Kandil tarafından "stratejik bir proje" olarak görülmesi etkili oldu. HDP'nin seçimlere yeterli hazırlık yapmadan ve örgütlenme çalışmalarını tamamlamadan katıldığı, bu açıdan yerel seçimlerde alınan sonuçların HDP projesinin başarısızlığını göstermeyeceği belirtildi. BDP kulislerinde tabandan "HDP'ye katılım ve Türkiyelileşme" konularında kısmi itirazların olduğu ancak bu itirazların HDP'nin önümüzdeki dönemde göstereceği performans sayesinde giderilebileceği ifade edildi. Buna göre BDP- HDP çatısı altındaki diğer partiler gibi siyasi ve örgütsel varlığını sürdürecek. BDP, bölgede örgütlenme ve ideolojik eğitim çalışmaları yapacak bir partiyle dönüşecek.

Açıklama için İmralı bekleniyor

 BDP grubunun iki haftadır HDP'ye tahsis edilmesinin arkasında da HDP'ye geçiş kararının öne çıkması yatıyor. Ancak bu hafta sonu gerçekleştirilmesi beklenen İmralı ziyaretinden sonra HDP'ye geçiş konusunda resmi bir açıklama yapılması bekleniyor. Siyaset kulislerinde Öcalan'ın  Selahattin Demirtaş’ın eşbaşkanlığa devam etmesi yönünde bir irade koyabileceği de konuşuluyor ancak  BDP 'de Öcalan'ın parti kurullarının normal işleyişine devam etmesi yönünde görüş belirtmesi beklentisi hakim.

Eşbaşkanlar değişecek

 BDP 'li 21 vekilin gelecek hafta istifa ederek HDP'ye katılması bekleniyor. Bunun ardından  BDP 8 Haziran'da, HDP ise 22 Haziran'da olağanüstü kongresini yapacak. Kongrelerde  BDP ve HDP'ye yeni eşbaşkanlar seçilecek. HDP'nin eşbaşkanlarından birinin  BDP kökenli, diğerinin ise HDP içindeki diğer kesimleri temsil eden bir isim olması bekleniyor.

İmralı'ya gidecekler

Bu arada  meclis Genel Kurulunda BDP Grup Başkanvekili  Pervin Buldan ile  BDP Muş Milletvekili  Sırrı Sakık Baekanlar Kurulu Salonunda oturan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanına giderek bir süre ayaküstü konuştu.  BDP 'li vekillerin, Adalet Bakanı'na İmralı’ya gitme talebini iletti ve gidiş gününü netleştirmek istediği ve Bozdağ'ın da  BDP 'lilere "Hazırlık yapabilirsiniz. Hafta sonuna planlayabilirsiniz" dediği öğrenildi. (Kaynak:Vatan gazetesi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.