Şemdinli sınırında gerginlik: 3 asker yaralandı

Şemdinli sınırında gerginlik: 3 asker yaralandı
Akraba ziyareti ve sınır ticareti için Federal Kürdistan bölgesine geçtikleri iddia edilen, Samanlı köyü sakinlerine dönüş yolunda askerler tarafından müdahale edildi.

HAKKARİ - Açılan uyarı  ateşi sırasında  köylülere ait olduğu bildirilen 3 at telef olurken, köylülerin attığı taşlarla üç askerin yaralandığı bildirildi. Sınırın diğer yakasında kalan 30 köylünün geçişine ise askerler tarafından izin verilmediği öğrenildi. 


Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Derecik beldesine bağlı Samanlı (Mavan) köyünden Federal Kürdistan bölgesine geçen yaklaşık 30 köylü saat 21.00 sularında Hecibeg Çayı civarından dönüş yaparken  askerler tarafından engellendi.  Akraba ziyareti ve sınır ticareti yapmaktan dönen köy sakinlerinin sınırı geçmesine izin vermeyen askerler uyarı ateşi açtı. Açılan ateş sonucu köylülere ait 3 at telef oldu. Silah seslerini duyan köylülerin bölgeye gelmesi sonucu arbede yaşandı. Arbede sırasında  3 asker atılan taşlarla  yaralandığı iddia edildi.


Yaklaşık 40 dakika süren arbedede  askerlerin havaya uyarı ateşi açtığı ve çok sayıda gaz bombası kullandığı kaydedildi. Askerlerin olay yerinde 4-5 kişiyi gözaltına almaya çalışması üzerine gerginlik daha da arttı. Olayı duyarak arbedenin yaşandığı bölgeye gelen  BDP heyeti olayların büyümemesi için köylüleri sakinleştirerek , askeri yetkililerle görüştü. Görüşmelerin ardından olaylar son bulurken, sınırın öte yakasında kalan 30 köylünün geçişlerine ise askerler tarafından  izin verilmediği öğrenildi.

Öte yandan Derecik beldesinde bulunan 2. Motorlu Piyade Taburu ve Ortaklar (Besosin) Karakolu’ndan askerlerin de bölgeye sevk edildiği ve dere kenarına askerler tarafından adeta etten duvar örüldüğü belirtildi.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.