Şentop: AK Parti’nin oyu 4,31 arttı

Şentop: AK Parti’nin oyu 4,31 arttı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "30 Mart ile mukayese ettiğimizde seçim yapılan yerlerde AK Parti'nin oyunun yüzde 4,31 artığını görüyoruz.

 Seçim yapılan 14 merkezde, birinde ilk defa yapıldı, diğerlerinde 30 Mart'ta da yapılmıştı, dolayısıyla 13 merkezde AK Parti'nin aldığı oy yüzde 43,05. 1 Haziran itibarıyla almış olduğu oy oranı yüzde 47,36" dedi.

 

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Yalova ve Ağrı belediye başkanlıklarının da aralarında bulunduğu 14 yerde yapılan seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Seçimin büyük bir sükunet ve demokratik hava içerisinde geçtiğini belirten Şentop, bundan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şentop, "Ben bu seçimde kazanan bütün belediye başkanlarını, hangi partiden olursa olsun, belediye meclis üyelerini, il genel meclis üyelerini tebrik ediyorum, başarılı çalışmalar diliyorum. Millete hizmet yolunda doğru adımlar atmalarını temenni ediyorum" dedi. 

1 Haziran'da yapılan seçimlerin 30 Mart seçimlerinin bir manada tekrarı olduğunu vurgulayan Şentop, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla 30 Mart'taki seçimlere bakarak bu seçim sonuçlarını mukayese etmek lazım. O açıdan baktığımızda AK Parti 5 merkezde seçimi kazandı. CHP, MHP 3'er yerde, BDP 2 yerde, Saadet Partisi de 1 yerde seçimi kazandı. 30 Mart'ta durum nasıldı? AK Parti 30 Mart'ta, seçim yapılmayan Gömü'yü çıkardığımız takdirde seçim yapılan 13 yerden 4'ünde seçimi almıştı. Yine 4 yerde, Gömü ile toplam 5 yerde seçim almış oluyor. Bunlardan sadece 30 Mart seçimlerine baktığımızda AK Parti'nin kazandığı Aydıntepe MHP tarafından alındı ama MHP'nin kazandığı Aydın Buharkent de AK Parti tarafından alınmış oldu. 

“AK Parti’nin oy oranı arttı”

Sonuçların, seçim yapılan yerlerde partilerin aldığı oy oranları göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 Mart'ta alınan oylarla 1 Haziran'da alınan oyları mukayese ederek baktığımızda, seçim yapılan 14 merkezde, birinde ilk defa yapıldı, diğerlerinde 30 Mart'ta da yapılmıştı, dolayısıyla 13 merkezde AK Parti'nin aldığı oy yüzde 43,05. 1 Haziran itibarıyla almış olduğu oy oranı yüzde 47,36. Dolayısıyla AK Parti 30 Mart'ta seçim yapılan bu yerlerde oy oranını yüzde 4,31 artırmış. Bunun dışında CHP 30 Mart'ta yapılan seçimde bu yerlerde toplam yüzde 22,88 oy almış. Şimdiyse yüzde 24,75'e çıkartmış. Dolayısıyla yüzde 1,87 artışı var. MHP'nin oyunda 30 Mart'a nazaran yüzde 1,59 azalma var, 9,85 almışken şimdi 8,26 almış. BDP'nin oyuna baktığımızda da yüzde 17,27'den 20,14'e çıkarmış, yüzde 2,87 artış var. Dolayısıyla 30 Mart ile mukayese ettiğimizde bu seçim yapılan yerlerde AK Parti'nin oyunun yüzde 4,31 artığını görüyoruz."

Seçim yapılan yerlerin küçüklüğüne dikkati çeken Şentop, "Çok fazla mikro, lokal, mahalli faktörler etkili. Buna dair yaşadığımız birçok olay var seçim öncesinde. Yerel talepler var. Yerel bazı itirazlar var. Ama tamamen o bölgeye mahsus bazı talepler, itirazlar... Yine adaylara bağlı faktörler çok etkili. Netice itibarıyla baktığımızda, oy sayısı itibarıyla ve oy oranı itibarıyla, partilerin oy oranlarında ufak tefek değişikliklerin olduğunu ama AK Parti'nin toplamda oy oranını yüzde 4,31 artırdığını görüyoruz" diye konuştu. (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.