Orta refüj geçit vermiyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca liraya mal olan çalışmalarda yayaların geçiş yollarını unutunca vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin yeni yerleşim birimi olan Mezopotamya Mahallesi’ndeki Fırat Bulvarında asfalt ve orta refüj çalışması yaptı. Belediye, milyonlarca liraya mal olan çalışmalarda yayaların geçiş yollarını unutunca vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, en kısa sürede yayaların geçiş yolları ile ilgili eksikliklerin tamamlanacağını bildirdi.

Işıklandırma ve hız kesiciler yok

Kayapınar ilçesi Mezopotamya Mahallesi’nde bulunan ve lunaparktan yeni stadyuma kadar uzanan cadde boyunca yapılan orta refüjlerin yayalara geçit vermediği görüldü. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı asfalt ve orta refüj çalışmalarında yayaların düşünülmemiş olması tepkiye neden oldu. Vatandaşlar, 6 aydan bu yana çamur içinde karşıdan karşıya geçmek zorunda kaldıklarını belirterek, yetkililerin bu soruna biran önce çözüm getirmesini bekliyor. Ayrıca araçların yavaşlaması için hiçbir önlem alınmayan yol üzerinde kazalar da eksik olmuyor. Aşırı hız yapan araçların arasından karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayaların kazaya uğrama riski ise çok yüksek.

 ‘Yol üzerinde ne bir tümsek ne bir yaya geçti ne bir üst geçit ne de bir ışık var’

Cadde üzerindeki bir market işletmecisi olan Mustafa Altındağ, şunları söyledi: “Burada sıkıntı çok. Orta refüjden geçen yayaların ayakları çamur içinde ve haliyle markete geldiklerinde ayaklarındaki çamur olduğu gibi içeride. Bu durumdan herkes şikayetçi. Ayrıca arabalar çok hızlı geçiyor ve bu da kazalara sebebiyet veriyor. Geçenlerde bir sürücü aşırı hızdan dolayı orta refüje çarptı ve kaza geçirdi. Araç az kalsın bir marketin içerisine girecekti. Buradaki yol üzerinde ne bir tümsek var ne bir yaya geçti ne bir üst geçit var ne bir ışık var hiç bir şey yok. Orta refüjde yayaların geçmesi için gerekli aralıklar yok. Vatandaşlar orta refüjün üzerine çıkarak karşıya geçmeye çalışıyor. Bu sefer de orta refüjdeki çamur insanların ayaklarına bulaşıyor. Hasta olan var, yaşlı olan, hamile olan var, çocuklar var. Hepsi de bu sorunu yaşıyor. Hem karşıdan karşıya geçmek tehlikeli hem de vatandaşlara eziyet. Hatta bazen karşıdan karşıya geçemeyen yaşlı teyzeler bizi arıyor ve siparişlerini karşıya geçirmemizi istiyorlar. Yani, onlar gelemedikleri için bizim elemanlarımız siparişleri götürmek zorunda kalıyorlar. Tabii karşıdan karşıya geçmek için bizim elemanlarımız da aynı tehlikelerle ve sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.”

Yayalar için geçit olmalı

Yaşlı amca ise Osman Yakıt, “Yayaların karşı karşıya geçebilmesi için orta refüjde yer açılması lazım.” diye konuştu.

Bu tablo memleketimize yakışmıyor

Mahalle sakini Hale Bağ, “Orta refüj ham toprak içinde, herhangi bir peyzaj çalışması yok. Ayrıca orta refüjde yayaların geçebilmesi için geçitler yok. Hakeza kaldırımlar yapılmamış. Yağmur yağdığında burada çok zorluk çekiyoruz. Çünkü orta refüjdeki toprak alan çamur içinde oluyor. Bakın çamura batmamak için vatandaşlar buraya tahta parçası, karton, eski battaniye vs. koymuşlar. Çamurdan korunmak için vatandaşın bulduğu derme çatma çözüm bu ama biz bu sorunu altı aydır yaşıyoruz. Biz burada yaşayan ve buradan karşı karşıya geçmek zorunda olan vatandaşlar olarak büyük sıkıntı içindeyiz. Buradaki sorunların biran önce çözülmesi gerekir. Böyle büyük ve geniş bir caddenin ve bu kadar insanın yaşadığı bir yerin bu kadar uzun bir süre bu şekilde kalması memleketimiz açısından yakışık almaz. Kayyum atandı, buraların yapılması, düzelmesi lazım. İnşallah biran önce buralar yapılır.”

‘Orta refüjdeki sorundan dolayı ayağımı burktum’

Cadde esnaflarından Hamdullah Vural, “Asfalt çalışmalarıyla ilgili sıkıntıların hepsi çok şükür geride kaldı. Yalnız kaldırımlar ve orta refüj ile ilgili büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yağmur, çamur hepsi üst üste. Günde üç dört defa dükkanı silmek zorunda kalıyoruz. Orta refüjden geçerken ayağını burkan var, ayağının çamuru ile içeri giren var. Yaşlılar var, hamile kadınlar var ve haliyle orta refüjden geçerlen vatandaşlar ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Kendim dahi orta refüjdeki sorundan dolayı ayağımı burktum. Aslında asfalt çalışmasından önce bu refüj çalışmalarının yapılması gerekiyordu. Şuan bu civarın en gözde semti burası ama burayı nasıl bu halde bıraktılar açıkçası şaşırıyorum. Burası yaklaşık altı aydan beridir bu haldedir. Allah var kayyumun çalışmasından memnunuz şuan genel anlamda bir sıkıntı yok ama burası nasıl ihmal edilmiş ya da nasıl gözden kaçmış bilmiyoruz ama esnaf için sıkıntı verici bir durumdur. Tabii ki, sadece esnaflar için de değil, karşıdan karşıya geçen çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar için de büyük bir sorundur.”

‘Çamura batmamak için orta refüje karton seriyoruz’

Cadde üzerinde bir sitenin Özel Güvenlik Görevlisi Cihan Akkoç, “Yayaların geçişi çok sıkıntı oluyor. Burası otoban gibi bir yoldur. Böyle bir yol üzerinde üstgeçit olması gerekir ama yok. Orta refüj boydan boya kapalı ve yayaların karşıdan karşıya geçebilmesi için geçit aralıkları yok. Bu yol üzerinde ne trafik ışığı ne araçların yavaşlaması için tümsekler ne de herhangi bir yaya geçidi yok. Burada çok büyük tehlikeler yaşanıyor ve ciddi trafik kazaları da yaşandı. Karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayalar araçların altında kalma tehlikesi yaşıyorlar. Orta refüj çamur içinde, herhangi bir kaza yaşanmasa bile buradan geçen insanlar için bu tam bir eziyettir. Çamura batmamak için orta refüje karton seriyoruz.”

Çırağa araba çarptı

Cadde üzerindeki bir fırın işletmecisi olan Reşat Kahraman , “Özellikle yağış olduğunda insanlar çamur içinde karşıdan karşıya geçebilmek için çok zorlanıyorlar. Ayrıca buradan geçen araçlar aşırı hız yapıyorlar. Bu da yayalar için çok büyük tehlike arz ediyor. Bu kavşakta çok kaza oluyor. Aşağıda dört beş sefer kaza oldu. Hatta bizim çırağımıza dahi burada araba çarptı. Altı aydır burada bu sorunları yaşıyoruz. Kaldırımları ve orta refüjü bir türlü yapmadılar. Yapmış olsaydılar bütün bu sorunları yaşamamış olacaktık. Lunaparktan yeni stadyuma kadar olan cadde boyunca bu problemler yaşanıyor.” şeklinde konuştu.

67 yaşındaki Zülfü Topuz, “Karşıdan karşıya yaya olarak geçiyorum ama çok zordur. Karşıya geçerken bir araba çarpar diye korkuyorum. Karşıya geçmek için uygun hiçbir yer yok. Karşıya geçmek için çamura girmek zorunda kalıyorum.”

‘Bebek arabasını taşımak zorunda kalıyorum’

Bebeği ile karşıdan karşıya geçmek için karşılaştığı zorlukları aktaran Nursel Çolak, şunları söyledi: “Bebek arabası ile karşıdan karşıya geçmekte çok zorlanıyorum. Orta refüjde yayaların geçmesi için geçit yerleri bırakılmamış. Belki de üstgeçit yapılır diye bekledim ama henüz bu konuda da bir çalışma yok. Karşıya geçebilmek için yayaların geçebileceği geçitler olması lazım ama yok. Bebek arabasını karşıya geçirebilmek için refüjün üzerinde taşımak zorunda kalıyorum ve bu da bir anne olarak benim için çok zor oluyor. Biran önce bu soruna bir çözüm bulunursa çok iyi olur.”

‘Çamurun içinde yürümek kolay değil’

Ev hanımı Yasemin Çorak’ın orta refüjden kaynaklı soruna ilişkin gözlemi şöyle: “Özellikle yağmur yağdığı zamanlar karşıdan karşıya geçebilmek çok zor. Çünkü çamurun içinde yürümek kolay değil. Yaya geçidi yok, üstgeçit yok, arabalar vızır vızır geçiyor. Böyle bir durumda karşıya geçmek kolay iş değil.”

‘Kaldırım yok, yayalar gece yoldan yürüyorlar ve kazalar yaşanıyor’

Lunaparkın yanında taksicilik yapan Fahrettin Öztekin ise söz konusu soruna ilişkin olarak şunları söyledi:  “ Şuan burada ne yayaların yürüyebileceği bir kaldırım var ne de yayaların karşıya geçebilmeleri için uygun alanlar var. İnsanlar çamura bata çıka orta refüjden geçmeye çalışıyorlar. Ayrıca burada kazalara da şahit oldum. Kaldırım yok, yayalar gece yoldan yürüyorlar ve kazalar yaşanıyor. Öncesinde ışıklandırma da yoktu ve karanlık ortam kazalara davetiye çıkarıyordu.”

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL HABER

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri