Yıkım için ailelere tebligat gönderildi

Diyarbakır’da yapımı yılan hikayesine dönen, yargıya taşınan, yaşanan sorunlardan dolayı 5 yıldır duran ve kentin estetiğini bozduğu gerekçesiyle eleştiri konusu olan Kırklar Dağı Konutları yıktırılıyor.

Arif BULUT/ÖZEL HABER

Büyükşehir Belediyesi, hak sahiplerine yazı göndererek zaman aşımından dolayı yıkımın gerçekleştirileceğini bildirdi. Bu karar kentte memnuniyet yarattı ancak buraya trilyonlarca para yatıran hak sahiplerinde de “mağduriyetimiz ne olacak?” endişesi yarattı.

725 Konut İçin Yıkım Kararı

Diyarbakır’da Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri’ne hakim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Kırklar Dağı’nda 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkeme kararı ile inşaatı durdurulan 725 konut için yıkım kararı çıkması kentte yankı uyandırdı.

Yapımı yılan hikayesine dönen, yargıya taşınan, yaşanan sorunlardan dolayı 5 yıldır duran ve kentin estetiğini bozduğu gerekçesiyle eleştiri konusu olan konutlar için Büyükşehir Belediyesi’nin geçen hafta yıkım ihalesi yaptığı ve ihaleyi alan firmanın da çalışmalar bittikten sonra yıkıma başlayacağı ortaya çıktı.

Hak Sahipleri Endişe İçinde

Büyükşehir Belediyesi, yıkım kararı için şu ana kadar resmi açıklama yapmadı. Bu nedenle yıkım kararı halk arasında memnuniyet yarattı ancak buraya trilyonlarca para yatıran hak sahipleri, mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ciddi endişe içinde.  

Bölgede konut alan ve tapusu elinde bulunanların haklarının ne olacağı konusunda da bir belirsizlik bulunurken, hak sahipleri, kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi için belediyeden açıklayıcı açıklama bekliyor.

Tartışmaların Odağında Kaldı

Sur Belediyesi’nin bölgeyi imara açması ile yaklaşık 370 dönüm arazi üzerinde çok katlı konutların yapımına başlanmış, ardından mahkeme inşaatı durdurma kararı vermişti. Konutlar için ulusal televizyonlara reklam verilirken, aralarında siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin projeden ev aldığı belirtilmişti.

Kırklar Dağı, 2001 yılında imara açılmış, 2008 yılında imar planı revize edilmiş ve 2009 yılında da yapı için ruhsat verilmişti. Ancak daha sonra inşaatı yapan firmadan, yargıya konu olan iddia ve tartışmalardan, kentin estetiğini bozan ucube bir yapı olduğu konusuna kadar birçok olumsuzluk yaşanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri