Sevmek mecburiyettir ; Aşk ise hürriyet

Sevmek  mecburiyettir ; Aşk ise hürriyet
Sevmek mecburiyettir ; Aşk ise hürriyet

Mecbur olmanın özgür olmakla bağdaşan bir tarafı olmadığını bilmeyenimiz yoktur . Bireysel ve de toplumsal geçmişimiz özgürlük mücadeleleriyle doludur . Peki ya uğruna mücadele ettiğimiz , ağır bedeller ödediğimiz , adına özgürlük dediğimiz bu kavram nedir ? Neden özgür olmak "zorundayız. " Evet ! "Zorundayız " dedim ve de tırnak içine aldım . Bu durumun bir zorundalık olduğunu vurgulamak için bunu yapmak " zorundaydım."

Peki ya mecburiyet nedir ?
Mecburiyet : Olmazsa olmazımız olan her şeyin bir " kelimeye hapsedilme " mecburiyetinin getirdiği bir zorundalıktır . Olmazsa olmazlarımızla , olur olmaz bir inatlaşmaya girsek bile ; olmazsa olmazları olan bir olgu olduğumuz gerçeğini değiştiremeyeceğiz ? Anlayacağınız buna mecburuz. Ne kadar inatlaşırsak inatlaşalım kazanan hep o olacak .
Peki ya en çok neye mecburuz ? Bunun cevabını bilmeyenimiz yoktur aslında . Sevmek "zorundayız "dır , mesela .Evet ! Mecburuz buna . Sevmek zorundayız illa da. Ne yaparsak yapalım sevmenin mecburiyet olduğu gerçeğini unutturacak bir yalan bulamayacağız. " Sevmeyi sevmiyorum " diyen birisini düşünelim mesela . O bile sevmeyi sevmemeyi seviyordur aslında . Mecburdur çünkü buna . Sevmek zorundadır illa da.
Bir katili düşünelim mesela . Sevmek gibi bir mecburiyeti vardır onunda. Tercihini öldürmekten yana yapmıştır .Sevmeyi öldüremeyeceğini anlayınca .

Bir yalancıyı düşünelim ya da . Sevmek gibi bir mecburiyeti vardır onunda . Tercihini yalanından yana yapmıştır .Sevmeyi yalanlamayacağını anlayınca .
Anlayacağınız zorundayız sevmenin , kolayında değiliz yani . Peki ya nedir işin k'olayı ? Nedir bu mecburiyeti hürriyete dönüştürebilecek kudretli sır ? Kelimelerin Kıyameti adlı romanımın Robin isimli gizemli karakteri belli ki bu konuda çok düşünmüş ki Henry'e şunları söylüyordu :

Çok düşündüm Henry .
Çok düşündüm .
Hiç bir yere varamadım .
Düşünerek var olunmazmış
Aşık olunca anladım .
***
Sevmelerimizin kadarı varmış Henry .
Aşk kadarsız sevmekmiş .
***
Bana senden bir şey olmaz dediler Henry.
Aşık oldum her şey oldum .
***
İşte böyle Henry.
Olmakta mesele değil olmamakta .
Bütün mesele aşık olmakta .
***
Sevmek mecburiyettir Henry .
Aşk ise hürriyet.
Madem ki sevmek "zor'undayız" Bu işin k'olayı şu ; En doğruyu sevmekten daha doğru bir tercihimiz olamaz. Kelimelerin en güzeli sevmektir. Kelimeyi yazan ise kalemdir . Burası kelimeler alemidir ve hamd olsun kelimeleri tükenmeyen alemlerin rabbine . Kalemin sahibini sevmekten daha sevgili ne olabilir ki ?
Robin'in bu konuda ki kanaati kesindi ve de Henry'ye şunları söylemişti :
İşte böyle Henry .
ALLAH'tan daha sevgili ne olabilirdi ki ?
Sevgili sandığımız her şey buna delildi .
Sevgili sandığımız her şey bunu izah ederdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.