Şeyh Said tartışması büyüyor

Şeyh Said tartışması büyüyor
Her Evet Şeyh Sait’e fatihadır’ afişleri kaldırıldı

 

Haber: Ali VURANEL

Diyarbakır’da AK Parti İl Başkanlığı tarafından kentin değişik yerlerine asılan ve 2 gün asılı duran ‘Her Evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir Fatiha’dır’ yazılı afişler kentte büyük tepkiye neden olunca kaldırıldı. Şeyh Sait ve arkadaşlarının referandum malzemesi olarak kullanılması dün kentte en çok konuşulan konu oldu. Merkezi Diyarbakır’da bulunan (Komeleya Şeyh Said) Derneği de açıklama yaparak, “Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarına gönül vermiş hiç kimse bu basit yaklaşımlara prim vermeyecek bu zülüm düzenini, sulta rejimini güçlendirecek hiçbir yaklaşıma EVET demeyecektir” dedi.

 

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 1 Nisan'daki Diyarbakır ziyareti öncesi kentin birçok noktasında afişler astı. Asılan afişler arasında 'Her Evet Şeyh Said ve Arkadaşlarına Bir Fatiha'dır' yazılı pankart ise kentte büyük tepkilere neden oldu. Vatandaşların ve siyasilerin yoğun tepkisi üzerine 2 gün asılı kalan afiş dün görevliler tarafından kaldırıldı.  Pankartın yerine, üzerinde 'Bize tuzak kuranların, şer odakları ile iş tutanların oyunlarını bozmak için EVET' yazılı bir başka pankartın asıldığı görüldü.

Şeyh Said Derneği’nden büyük tepki

Öte yandan merkezi Diyarbakır’da bulunan (Komeleya Şeyh Said) derneği yazılı bir açıklama yaparak olaya tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Şeyh Said ve dava arkadaşlarını güncel politik çıkarları için kullanma basiretsizliği, acizliğini ve ahlaksızlığını gösteren bu duyuru sahiplerini kınıyoruz. AKP Diyarbakır İl Yönetimi bu hakareti yapma hakkına sahip değildir, haddi değildir. 1925 yılında yaşanan hadiseler sonrasında Şark İstiklal Mahkemesi, dönemin mahkemeleri ve askeri güçleri tarafından katledilen insanların manevi şahsiyetlerine saldırı niteliğinde olan bu duyuru mevcut iktidar sahiplerinin iki yüzlülüğünü ve acizliğini ortaya koymaktadır. Bu çevreler yönetim erkini ellerinde bulundurdukları süre içerisinde Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarına yönelik saygıdan yoksun, gayri ciddi tutumlarını her fırsatta göstermişlerdir. Erzurum-Hınıs’ta Şeyh Said Efendi ve Dava Arkadaşlarının hatırasına yapılan abide yıktırılıp belediye başkanı olan Şeyh Said Efendinin torunu Hasan Basri Fırat soruşturmaya tabi tutulup cezalandırılmıştır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından İsimlendirilmesi yapılan Dağkapı’da bulunan Meydan isimlendirilmesi iptal edilmiştir.  Şeyh Said ve Dava arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine verilmesine yönelik yaptığımız tüm başvurular cevapsız bırakılmış, kaale bile alınmamıştır. O dönemin aydınlatılması için arşivlerin açılması bilgi ve belgelerin kamuoyu ile paylaşılması taleplerimiz sonuçsuz kalmıştır. Yapılan zulümler ile ilgili özür dilenmesi ve sonuçlarının ortadan kaldırılması taleplerimizi sağır sultan duymuşken mevcut iktidar sahipleri oralı olmamıştır. Sorunların çözümü için hiçbir şey yapmayan iktidarların ellerinde basit bir propaganda malzemesi olamayacak değerlerimizdir. Mevcut tutum sahiplerini bu değerlerimize saygılı olmaya, davranışlarını gözden geçirmeye ve bu durumdan dolayı özür dilemeye devam ediyoruz. Bilinmelidir ki Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarına gönül vermiş hiç kimse bu basit yaklaşımlara prim vermeyecek bu zülüm düzenini, sulta rejimini güçlendirecek hiçbir yaklaşıma EVET demeyecektir” ifadelerine yer verildi.

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ise AK Partili Burhan Kuzu'nun daha önce Şeyh Said hakkında sarf ettiği sözlerini hatırlatarak sosyal medya üzerinden pankartı eleştirmişti. AK Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar'ın, Şeyh Said'in torunlarından biri olduğu biliniyor. Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuyu meclis gündemine taşıdı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.