97 yıldır Şeyh Said’in mezar yeri açıklanmıyor

97 yıldır Şeyh Said’in mezar yeri açıklanmıyor
1925'te idam edilen ve Kürt toplumu için oldukça önemli bir lider olan Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin tespiti için açılan davada mahkeme ret kararı verdi. Şeyh Said'in torununun gözü üst mahkemede: "Vasiyetini yerine getireceğim"

TİGRİS HABER - Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerinin 97 yıldır açıklanmadığını belirten ailesi ve sevenleri, kendi adını taşıyan meydanda (Şeyh Said Meydanı) anma yaptı.

Şeyh Said’in mezar yerinin açıklanması için yapılan tüm başvurulardan olumsuz yanıt alan, ailesi ve sevenleri, Şeyh Said’in 97’inci idam yıldönümü nedeniyle anma düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi’nin de (DBP) ile Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği üye ve yöneticileri, İstiklal Mahkemesi’nin verdiği kararla 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Sait ile 46 arkadaşını andı.

Anma, Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edildikleri Şeyh Said Meydanı’nda yapıldı. Anmada konuşan Şeyh Said'in torunu ve vasisi Mehmet Kasım Fırat Kürtlerin imha ve inkâr siyasetiyle yok edilmeye çalışıldığını kaydederek, “Biz sizin yolunuzdayız. Şeyh Said ve arkadaşlarına zulüm yapanları, onları katledenleri kınıyoruz. Lanet gelsin imha ve inkar edenlere. Şeyh Said bizim rehberimizdir. Onların yolundan gitmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği Adına Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Şeyh Said ve arkadaşlarının 97 yıl önce baskıya, zulme, inkâra ve yok edilmeye karşı çıktığını söyledi. Kaya, "Cenazeler ailelere teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi" dedi.

‘Önce CHP sonra devlet başkanı özür dilemeli’

HÜDAPAR Diyarbakır İl Teşkilatı da Dağkapı Meydanı’nda anma düzenledi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mustazaf-Der Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, CHP'nin Kürtlerden özür dilemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz şunları söyledi: “Dönemin İstiklal Mahkemeleri ile Kürtlere bu acıyı yaşatan Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugünkü lideri de helalleşmekten bahsediyor. Bizde diyoruz ki evet helalleşmek ve normalleşmek gerekiyor ama biz intikamcı değiliz, intikam peşinde, rövanş peşinde değiliz ama haklarımızı ve yapılan zulmün tespitini istiyoruz. Özür dilenmesini istiyoruz ve özür dilenmeden de helalleşme olmaz. Peki bu özür ve helalleşme nasıl olacak, önce devlet kendi yaptığı hatayı kabul edecek, hak arama taleplerini nasıl provoke ettiğini, nasıl şiddete yönlendirdiğini ya da eline silah almak zorunda bıraktığı Kürt halkını ve Müslümanları nasıl katlettiğini kabul edecek. Devlet bunu yaptıktan sonra, o zaman yapılan bu zulümler için de bugünkü devlet adına devlet başkanının bu özrü dilemesi lazım. Meclis kararı ile bunu hayata geçirmesi lazım ve yine o dönemde en büyük rol sahibi olan Cumhuriyet Halk Partisi bu noktada bunu kabul etmesi lazım, CHP olarak da özür dilenmesi lazım” dedi.

NS

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum