Şiddet gören çocuk tutsaklar açlık grevine başlıyor

Şiddet gören çocuk tutsaklar açlık grevine başlıyor
İHD İstanbul Şubesi, Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde şiddet gören ve Maltepe Cezaevi'ne sürgün edilen çocuk tutsaklarla görüştü ve rapor hazırladı.

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Sincan Cezaevi'nde gördükleri işkencenin ardından Maltepe Gençlik Çocuk Cezaevi'ne sürgün edilen 4 çocukla yaptığı görüşmeye ilişkin hazırladığı raporu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıya İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Genel Sayman Selma Güngör, MYK üyeleri Meral Çıldır ve İlyas Kara katıldı. İHD'li avukatlar Gülizar Tuncer ve Avukat Tülay Bingöl'ün hazırladığı raporu, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe açıkladı.

Efe, görüşülen çocuklardan 17 yaşındaki Adnan Doğan'ın vücudunun değişik bölgelerinde morluklar, sol ayak bilekte şişme, yüzünde kızarıklık olduğu tespit edildiğini ve çocukların halsiz olduklarının gözlendiğini söyledi. 11 aydır tutuklu olan Doğan'ın son bir aydır 4 ayrı cezaevine sürgün olarak gönderildiğine dikkat çeken Efe, raporda belirtilen başka bir çocuk 17 yaşındaki Kamil Şen'in de vücudunun değişik bölgelerinde kelepçe izi olduğunu söyledi. Şen'in 1 buçuk yıldır cezaevinde olduğunu hatırlatan Efe, bu süre içinde 5 ayrı cezaevine sürgün edildiğine vurgu yaptı. Efe, rapora göre, görüşülen çocuklardan 17 yaşındaki Beşir Duyan'ın ve Bivar Kuday'ın da vücudunun çeşitli yerlerinde yara izi görüldüğünü söyledi. Çocukların Sincan Cezaevi'nde yaşadıkları şiddetin ayrıntılarına da yer verilirken, çocukların, yaşadıkları işkenceyi basınla paylaştıkları için, Sincan Cezaevi'nde tekrar şiddete maruz kaldıkları da beliren Efe, bir odaya kapatılan çocuklara, ışıkların söndürüldükten ve kameraların kapatıldıktan sonra kendilerine ve avukatlara yönelik küfürler eşliğinde darp edildiklerini söyledi. Efe, cezaevlerine nakil işlemleri sırasında da ring araçlarında çocukların küfür ve hakarete maruz kaldıkları da raporda belirtti.

Tutsak çocuklar için CPT'ye başvurulacak

 

Efe, hücrelerde bulunan lavaboların tıkalı olduğunu, banyo yapacak yer olmadığını ifade ederken, çocuklara kantinden alışveriş yapmak yasak olduğu için, içme suyunu da ulaşamadıklarını aktardıklarını söyledi. Efe, sayıma gelen memurların karşısında saygı duruşuna geçerek beklemeleri istenen çocukların, bunu asla kabul etmeyeceklerini söylediklerini de aktardı. Efe, raporun sonunda, çocuklara yönelik bu tür hak ihlallerinin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Efe, "Her şeye rağmen çocuk yaşlarında haksızlıklara karşı son derece kararlı duruş sergileyen bu çocukların ileride yaşayabilecekleri sorunlar ve bu sorunların yaratacağı sonuçlar endişe verici boyutta" dedi. Efe, çocukların yaşadığı insanlık dışı uygulamaların takipçisi olduklarını söyledi. Efe'nin ardından İHD Yönetim Kurulu üyelerinden Selma Güngör söz aldı. Pozantı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinin ardından yaşanan gelişmelerden Adalet Bakanlığı'nın hiç ders çıkarmadığını söyleyen Göngör, "Savcılar, suç duyurusu olarak kabul edebilirler. Yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını istiyoruz" dedi. Güngör, raporları Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) göndereceklerini söyledi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.