Sigara içmek mesane tümörüne neden oluyor

Sigara içmek mesane tümörüne neden oluyor
Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü’nde görevli Op. Dr. Devrim Kayan, mesane kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Mesane tümörünün idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu urlara verilen isim olduğunu belirten Op. Dr. Devrim Kayan, erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün yüzde 90’ının kötü huylu olduğunu, geri kalan yüzde 10’luk kısmının ise iyi huylu tümörlerden oluştuğunu söyledi. Op. Dr. Kayan, “Mesane tümörünün görülme yaşı 50 olarak kabul edilse de, Türkiye gibi sigara tüketiminin çok fazla olduğu ülkelerde bu hastalık çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle 20’li yaşlarda riski de giderek artmaktadır. Mesane tümörünün en büyük belirtisi idrarda kanamadır. Bu kanamalar genellikle ağrısız olarak görülür. Özel durumlarda idrar yanması ve sık idrara gitme gibi şikayetler de olabilir. Bazen de hiçbir belirti olmadan rutin kontroller ya da sistoskopi denilen ve mesane içini incelemek için yapılan tanısal girişimler sırasında ortaya çıkabilir. Boya, tekstil, kauçuk, deri ve kimya sektöründe çalışanlar, mesane tümörü vakalarının yüzde 20-25’ini oluşturmaktadır. Bu sanayi sektörlerinde kullanılan bazı kimyasallar, mesane tümörü oluşumuna neden olmaktadır. Bunların yanı sıra; sigara, radyasyon tedavileri, yanlış uygulanan diyetler, kronik idrar yolu enfeksiyonları ve şistomiyaziz denilen paraziter enfeksiyonlar mesane tümörü için risk faktörü olarak sıralanabilir” dedi.

“CERRAHİ GİRİŞİM GEREKLİ"
Başlangıçta, kapalı yolla yapılan mesane tümörünün çıkartılmasının hem tanı ve evrelemeyi sağladığını hem de tedavinin ilk basamağı olduğunu kaydeden Op. Dr. Kayan, “Daha sonra hastalığın evre ve derecelerine bağlı olarak ileri tedaviler gerekecektir. Kasa nüfuz etmemiş tümörlerde kapalı olarak tümör çıkartılması ve mesane içine verilecek ilaçlar en etkin tedavi yöntemidir. Tümör eğer kasa geçmişse hastalığın ve hastanın durumuna göre radikal sistektomi en etkili cerrahi yöntemdir. Hastaların tedavi sonrasında mutlaka sigarayı bırakması gerekir. Meyve ve sebzeden zengin bir beslenme sistemi oluşturulmalı, risk oluşturan bir iş kolunda çalışıyorsa daha uygun bir iş kolu seçmelidir. Ayrıca en az 5 yıl boyunca kanser takiplerinin yaptırılması hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.