Siirt'te yerel kendini yeniden inşa edecek

Siirt'te yerel kendini yeniden inşa edecek
Siirt'teki Yerel Yönetimler Konferansı'nda demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir sistemin yerel yönetim ayaklarını yerelden oluşturmak adına kararlaşmalara gidildi.

SİİRT - Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, bölgede 30 yıldır yaşanan savaş nedeniyle milyonlarca yurttaşın üretimsizliğe mahkum edildiğini belirterek, "köye dönüş" projelerinin en büyük destekçisi olacaklarını söyledi. 

Siirt'te 174 delegenin katıldığı "Toprağımızı Suyumuzu Enerjimizi Komünleştirelim-Demokratik Özgür Yaşamı İnşa Edelim" sloganıyla yapılan Yerel Yönetimler Konferansı'nda, bölge halkının kendi enerjisini elde edebileceği ve ekonomisini inşa edeceği bir sistemin hayata geçirebilmesi yönünde adımlar atıldı. Konferansın nihai amacının demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir sistemin yerel yönetim ayaklarını yerelden bölgeden doğru örebilmek olduğunu ifade eden Kurtalan Belediyesi Meclis üyesi Hatice Seviptekin, konferansın Siirt'in ihtiyaçlarına yanıt olabilmek bakımından güçlü geçtiğini söyledi. Seviptekin, "Halkın kendi ekonomisini, kendi kendine yetebilen enerjisini yaratabilmek nihai düşüncelerimizden biridir" diyerek bölgedeki enerji politikalarını kökten değiştirebilecek ve yeniden şekillendirecek kararlaşmaların merkezi konferans kararları ile daha netleşerek ortaya çıkacağının altını çizdi. Siirt'in bol su kaynaklarından beslendiğini hatırlatan Seviptekin, "Suyun ne kadar bol olduğunu görüyoruz ve yaşanılabilir bir kent olmasına rağmen baraj politikaları ve sanayinin artması nedeniyle yaşanmaz bir hal alıyor. Suyun değerlendirilmesi üzerine ve suyun önümüzdeki nesillere de yetebilecek şekilde örgütlenerek kullanılmasının temelden bilincinin yaratılması önemli görevlerimizden biridir. Tarım coğrafyasının, tarım arazilerinin doğru kullanımı da komünal bir bilincin yaratılası ile söz konusu olacaktır" şeklinde konuştu. 

Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise, mimari, kültürel, sosyal, kadın, ekonomi, doğrudan katılım başta olmak üzere birçok konuda konferansta ön açıcı kararların ortaya çıktığının altını çizdi. Bakırhan, "Kentimiz kapitalist modernitenin getirmiş olduğu savaş ve yoksulluğa hapis olmuş, dilini, kültürünü kaybederek kimliksizleştirilmeye tabi tutulmuştur" dedi. Bakırhan, yerel yönetimlerin başlı başına bu yükü kaldırmakta yetersiz kaldığını ifade ederek, zorunlu olarak yerlerinden göç ettirilen yurttaşların doğal yaşam alanlarına dönüşü, yani "köye dönüş" projelerinin en büyük destekçisi olacaklarını vurguladı. 


Genel Yerel Yönetimler Konferansı 26-27-28 Aralık'ta Diyarbakır'da 

DBP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Çimen Işık, tüm bölge konferanslarının başarıyla nihayetlendikten sonra 26-27-28 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır'da genel yerel yönetimler konferansında bölgelerden gelen öneri taslaklarını merkezi bir programa kavuşturacaklarının altını çizdi. Işık, ayrıca alınan kararlarında kağıt üstünde kalmayacağı en geç 1 yıl içinde uygulamaya sokulacağına işaret etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.