Silvan İçme Suyu Temin Projesi çalışmalarının yüzde 35’i tamamlandı

Silvan İçme Suyu Temin Projesi çalışmalarının yüzde 35’i tamamlandı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Silvan’ın içme suyu sistemini tümüyle yenileyecek

İçme Suyu Temin Projesi çalışmalarının yüzde 35’ini tamamladı. DİSKİ, proje kapsamında şimdiye kadar 46 kilometre içme suyu şebekesi döşerken, iki deponun inşaatına devam ediyor. 

  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Silvan’da içme suyu altyapı sorununu çözmek için İçme Suyu Temin Projesi çalışmalarına devam ediyor. 130 kilometre içme suyu hattı, iki adet depo yapımı ve içme suyu altyapısının yenilenmesini içeren 11 milyon liralık İçme Su Temin Projesi inşaatının yüzde 35’ini tamamlandığını belirtiliyor. AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 82’lik desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 10’lık katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 8’lik öz kaynağıyla inşa edilen proje ile ilçe merkezindeki şebekeler yenilenecek, imara açılan bölgelerde ise yeni içme suyu şebekeleri döşenecek. İçme suyu şebekeleri ile birlikte kentin iki ayrı noktasında yeni depolar da inşa ediliyor. Silvan’ın 2050 yılı nüfus projeksiyonuna göre yapılan proje, 11 milyon TL’ye mal olacak. 2015 yılının nisan ayında başlayan ve 2017’nin nisan ayında tamamlanması planlanan projenin, bölgenin özgün koşulları nedeniyle 2017 sonbaharında bitebileceği düşünülüyor.

 

  “46 kilometre içme suyu şebekesi yapıldı”

  DİSKİ Genel Müdürlüğü Proje Uygulama Müdürü Sami Kahraman, Silvan’a İçme Suyu Temin Projesi kapsamında 130 kilometrelik içme suyu hattı döşeneceğini, 4 bin ve 2 bin metreküplük iki ayrı su deposu yapılacağını, pompa istasyonu, hidrofor odası, mevcut depolar ve kuyuların rehabilitasyonunun gerçekleştirileceğini, 7 bin evin şebeke bağlantısının yapılacağını ve 3 bin 500 tane su sayacı takılacağını söyledi. Kahraman, “Bölgede yaşanan bazı problemlerden ötürü iki ay öncesine kadar rutin ilerlememizde aksamalar yaşanmıştı. Ancak son iki aydır aylık ilerlememiz planladığımızın da çok üzerinde. Şu an için içme suyu şebekesinde yüzde 35 ilerleme kaydettik. Ağustos ayının sonunda ise içme suyu şebekesinde yüzde 45’lik bir ilerleme kaydetmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

  Kahraman ayrıca kent merkezinde Selahattin Mahallesi, Yüksek Mahallesi, Yenişehir Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi’nde toplam 46 kilometre içme suyu şebekesi yapıldığını söyledi. Kahraman, adı geçen mahallelerde çalışmaların devam edeceğini belirtti.

 

  “İki ayrı depo yapılıyor”

  Kahraman, Yenişehir Mahallesi Sanayi bölgesinde yer alan 2 bin metreküplük depo inşaatının yüzde 70’inin tamamlandığını kaydetti. Yenişehir Mahallesi Büyükçeşme Mevkii’nde 4 bin metreküplük ikinci depo çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kahraman, “Burada kazı değil ama kaya kesme işlemi yapıyoruz. Yapımı devam eden deponun civarında yer alan yapıların zarar görmemesi için temel kazısı mermer kesme makinasıyla yapılıyor ve taşlar bloklar halinde çıkarılıyor” dedi.

  Silvan’a İçme Suyu Temin Projesi’nin ilçe merkezinden başlatıldığını ve belli bir mesafe aldıklarını kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:

  “Şu anda Silvan-Diyarbakır karayolu üzerindeki güzergâhta çalışıyoruz. Burası imara açılan bir bölge. Bu bölgeye bir süre ekili arazilerden dolayı giremedik. Haziran ayının sonunda ekinler toplandıktan sonra tüm enerjimizi buraya verdik. Ekinler ekilmeden çalışmamızı tamamlamamız gerekiyor. Buradaki çalışmalarımızı tamamladıktan sonra tekrar şehir merkezine ağırlık vereceğiz. Şu an şehir merkezinde aciliyet gerektiren bazı caddelerdeki çalışmaları da paralel bir şekilde yürütüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.