Silvan onarılıyor…

Silvan onarılıyor…
Çatışmalar sırasında yerle bir edilen Silvan'ın üç mahallesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı birimlerin, kentsel altyapı ve üstyapıyı düzenlemeye yönelik çalışmaları sürüyor.

 

Dilek SEZER

DİYARBAKIR- Şimdiye kadar yürütülen çalışmalara yaklaşık 750 bin lira harcayan belediye, çalışmalarını kış bastırmadan tamamlamayı planlıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı birimlerin, Silvan'ın Tekel, Mescit ve Konak Mahallesi'nde kentsel altyapı ve üstyapıyı düzenlemeye yönelik çalışmaları sürüyor. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının hemen ardından içme suyu ve kanalizasyon şebekesinde yaşanan sıkıntıları gidererek ilçeye su vermeye başlayan Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, arızaları gidermeye yönelik çalışmalarını tamamladı. Ardından Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı'na bağlı 40 kişilik ekip, 14 iş makinesiyle ilçede 4 gün sürdürdüğü çalışma ile tahrip edilen yolları yeniden düzenledi. İlçede 110 kişiden oluşan temizlik ekipleri ise, temizlik çalışmalarını tamamladı. İlk etapta içinde temel gıda maddelerinin bulunduğu 1500 yardım paketi dağıtan Büyükşehir Belediyesi, gıda yardımlarını sürdürüyor.

'800 evin 100'ü ağır hasarlı'

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, ilk etapta yaptıkları tespitlerde 800 üzerinde evde hasar tespit ettiklerini söyledi. Bayrak, 800 evin yaklaşık 100'ünün ağır, geriye kalan evlerin orta derecede hasarlı olduğunu belirterek, 20'ye yakın evin ise yıkılma tehlikesinin bulunduğunu kaydetti. Bayrak, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Dicle Üniversitesi'nden gelecek teknik ekiplerin incelemeleri sonucunda bu evlerin güçlendirilerek kurtarılması ya da yıkılıp yeniden yapılması konusunda karar verileceğini söyledi.

Birimler çalışmalarını sürdürüyor

Teknik ekibin yaptığı çalışmalarda ilk etapta en büyük hasarın su şebekesi, elektrik hatları ve yollarda olduğunu belirten Bayrak, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün 35 kişilik ekiple tüm su sorunlarını çözdüğünü kaydetti. Bayrak, Yol Yapım Bakım ve Koordinasyon Daire Başkanlığı'na bağlı 40 kişilik ekibin 4 gün boyunca yürüttüğü çalışmalarla yolları düzenlediğini açıkladı. Bayrak, Konak, Mescit ve Tekel mahallerinde çimlendirme ve yeşil alan çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Bayrak, ayrıca mahallelere çocuk oyun grubu kurmak için hazırlık yaptıklarını bildirdi.

Bayrak, hasar tespiti yapılan 800 evden 680'inde camların kırıldığını ve yaklaşık 450 evin camlarının yenilendiğine dikkat çekti. Bayrak, 77 adet çelik, 198 adet tahta kapının hasarlı olduğunu tespit ettiklerini, bunların yarısının yenilendiğini, kalanların ise yenileme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. İşyerlerinin büyük zarar gördüğünü kaydeden Bayrak, kepenk, pimapen ve camları zarar gören işyerlerinin tamiratına başlandığını açıkladı. 200 adet kepengin hazırlandığını belirten Bayrak, 19 adet otomatik kepengin siparişinin verildiğini aktardı. "Tahrip gören evler için bir sıva ekibi oluşturuldu. Sahada yaklaşık 28 arkadaşımız çalışıyor. Duvarları, ev içinde zarar görmüş yerler yapılıyor" diyen Bayrak, boya ekibinin bugün çalışmalarına başladığını, iç boyamanın yapılacağını; ancak hava şartlarından dolayı dış cephe boyamasının mart ayına erteleneceğini kaydetti.

Yurttaşlara çağrı

Büyükşehir Belediyesi'nin üç mahallede yürüttüğü çalışmaların 750 ile 800 bin lira arası bir maliyeti olduğunu, ancak mahallelerdeki tahmini hasar maliyetinin 6-10 milyon lira arasında olabileceğini bildiren Bayrak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'ne bağlı belediyelerin Silvan'da çalışmalara destek verdiğini; ancak katkıda bulunmak isteyen vatandaşların da GABB üzerinden destek verebileceğini sözlerine ekledi.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.