Sınıfta kaldılar!

Sınıfta kaldılar!
Yerel Gündem21 Kent Konseyi Spor Meclisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor`un organize ettiği Spor Konferansı'nda önemli konular ele alınırken,konferansa ilgi göstermeyen kent yöneticileri antrenörler sınıfta kaldı.

HERKES VARDI ONLAR YOKTU

Türkiye'de sportif faaliyetlerde ilk ve tek olan Spor Meclisi gelenekselleşen Spor Konferansı'nın dördüncüsü düzenlendi.. "Sporda skorlar barışa" sloganıyla yapılan konferansa kentte sportif faaliyetlere destek sunan birçok kurum temsilcisi, akademisyenler ve sporcular katıldı. Konferansa ilgi göstermeyen kent yöneticileri ve bir çok branştaki antrenörler ise eleştiri konusu oldu.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan konferansın açılış konuşmasını Yerel Gündem 21 Spor Meclisi Eşsözcüsü Metin Kılavuz yaptı. Kılavuz, 2010 yılında yola çıkan Spor Meclisi'nin Türkiye'de bir ilke imza attığını ve bir model yapılanma olduğunun altını çizdi. Spor Meclisi'nin spor adına faaliyet yürüten kurumlar ve şahıslardan oluştuğunu, kendi içerisinde bir yürütmesinin olduğu,  hiyerarşik bir yapılanma değil eşsözcülükle yürütülen bir yapılanma olduğunu söyledi.

 

'TÜRKİYE'DE İLKİ BAŞARDIK'

Kentte spordaki sorunlara çözüm üretme platformu olan Spor Meclisi'nin spor algısına yeni bir bakış açısıyla yaklaştığını belirtti. Diyarbakır'ın tarihsel devinim içerisinde kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezi olduğunu ifade eden Kılavuz, şunları söyledi:"Kent merkezinde 0-24 yaş arası 500 binin üzerinde genç nüfus bulunmakta. Böyle ciddi bir potansiyel barındıran kentimiz neden bir spor merkezi olmasın?  Bu sorunun yanıtının aranması açısından da konferansı çok önemsiyoruz."  "Yeni bir başlangıç" sloganıyla yaptıkları ilk konferansta dünyada ve  Türkiye'de spordaki  temel sorunun spor ve kültürü ve ahlakından geçtiğinin açığa çıktığını aktaran Kılavuz şöyle konuştu: "Bugün dünya ticaretinin yüzde 10'unu futbol oluşturuyor. Yani endüstriye dönüşen bir alan ve bununla birlikte birçok yanlışlığı beraberinde getiriyor. bize göre spor dili, dini, etnik kökeni, inançları farklı kesimleri bir araya getiren etkinlikler bütünüdür" 

 

'SPOR BARIŞA HİZMET EDER'

Başarılı toplumların tarihine bakıldığında sporun etkisinin büyük ölçüde yer aldığını ifade eden Kılavuz, sporu toplumun tüm kesimlerine yansıtmak istediklerini söyledi. Spor denince akla gelen  eril bir anlayışı da ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Kılavuz, kadınların sportif faaliyetlere katılmasını önemsediklerini bildirdi.  Özellikle engellilerin spor yapması için elverişli koşulları yarattıklarını söyleyen Kılavuz engellilerin toplumda kendilerini rahatça ifade etmeleri için spora yönelttiklerini söyledi. Dünyada, ülkede ve kentte barışa olan acil ihtiyaçtan dolayı "Sporda skorlar barışa" sloganıyla yola çıktıklarını anımsatan Kılavuz, sporun gerçek ruhunun barışa hizmet ettiğini kaydetti.

 

'TESİSLEŞMEDE HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ'

 

Kentteki en temel sorunun sporda tesisleşme olduğunun altını çizen Kılavuz 450 bin nüfuslu Yozgat'ta 100 spor tesisinin bulunduğunu, yarım milyon genç nüfusa sahip Diyarbakır kent merkezinde ise bu sayının bir elin parmaklarını geçmediğini belirtti. 2010 yılında yapımını başlattıkları  200 kişilik konaklamalı bir spor tesisinin bu yıl açılacağını söyleyen Kılavuz, Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu Üyesi Edip Eren'e katkılarından dolayı teşekkür etti. Kılavuz sorunlara ortak akılla çözüm üretebileceklerini söyleyerek konferansın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

SPORA HİZMET EDENLER UNUTULMADI

Daha sonra Büyükşehir Belediyespor Kulübünün hazırladığı "Sporda Şiddete Hayır" başlıklı kamu spotu yayınladı. Ardından ulusal ve yerel bazda  spor insanı ödülleri sahiplerini buldu. Yerel bazda Diyarbakırspor'da gösterdiği başarının ardından Gençlerbirliği'ne transfer olan ve halen Sivasspor'da futbol yaşamını sürdüren Burhan Eşer'e verildi. Büyükşehir Belediyespor Kadın Futbol takımında oynayan Zelal Barutay da yerel baz da spor insanı ödülüne layık görüldü. Barutay yaptığı konuşmada ailesinin futbol oynamasına karşı çıktığını ancak gösterdiği azimle büyük başarı elde ettiğini belirterek, ailelere çocuklarının spor yaşamını desteklemesini söyledi. Ulusal bazda ise geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Metin Kurt'un ödülünü ablası Semiha Kurt aldı.

BELEDİYELERE TESİSLEŞME ÖDÜLÜ

Sporda tesisleşmeye katkılarından dolayı TFF İcra Kurulu Üyesi Edip Eren ödüle layık görülürken Kayapınar Belediyesi'nin çocuk ve gençlere yönelik spor alanları açmasından dolayı Kayapınar Beledise Başkanvekili Mahmut Dağı'ın ödülünü Başkan yardımcısı İhsan Avcı aldı. Çocuk basketbol branşına katkılarından dolayı ödül alan DİSİAD Başkanı Burç Baysal iş dünyasından spora katkıda bulunmaları için destek beklediklerini söyledi. Yenişehir Belediyesi Fidanlık Alanını düzenleyerek spor alanına dönüştüren Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu'da ödüle layık görüldü. Ardından kentte spora yönelik faaliyet ve katkılarından dolayı kentte sportif faaliyetlerde bulunan kurum temsilcileri tarafından Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Metin Kılavuz'a plaket verildi.

ŞAMPİYON BAŞKAN VE HOCALARA PLAKET

Daha sonra yemek arası verilen konferansa öğleden sonra devam edildi. Bu bölümden önce de başarılarından dolayı Diyarbakırspor A.Ş Başkanı Feyzi İlhanlı,Diyarbakırspor A.Ş'yi geçen sezon 3.Lig'e çıkaran teknik direktör Faruk Türk,Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'u 2.Lig'e taşıyan teknik direktör Turhan Özyazanlar ile bir çok branşta sporda başarılara imza atan sporculara,teknik adamlara ve yöneticilere plaket verildi. İş ziyareti nedeniyle yurtdışında olan Feyzi İlhanlı'nın plaketini Kulüp Başkanvekili Mehmethan Akan,takımın başında kampta bulunan Özyazanlar'ın plaketini de Kulüp Başkanı Metin Kılavuz verdi.

'İLHANLI VE EREN  DİYARBAKIR İÇİN ŞANSTIR'

Kısa bir konuşma yapan Mehmethan Akan,Diyarbakırspor A.Ş Başkanı Feyzi İlhanlı'nın hiç kimseden destek almadan kulübe tek başına maddi kaynak sağladığını ifade ederek bu durumun alkışa değer olduğunu ifade etti. Akan,yönetim olarak en büyük desteği TFF Asbaşkanı Edip Eren'den aldıklarını belirterek,"Feyzi bey bu işe hem parasını hem de emeğini veriyor. Aynı şekilde Edip bey de tam bir Diyarbakır sevdalısıdır. Bizim için de kent için de şanstır. Biz kulüp olarak her açıdan Diyarbakır'a layık ve Diyarbakırspor'un misyonuna layık olmak istiyoruz." dedi.

MODERATÖR YILDIRAY ARSLAN !

Konferansta TFF Asbaşkanı Edip Eren,TÜFAD Genel Başkanı İsmail Dilber,Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan gibi isimler çeşitli konularda konuşmalar yaptı. Çok sayıda spor adamının dinleyici olarak katıldığı konferansta uzun yıllar Süper Lig'de hakemlik yapan,çok sayıda hakemin yetişmesini sağladığı gibi Diyarbakır'da sporun gelişmesine de önemli katkılarda bulunan Dr. Yıldıray Arslan moderatörlük görevini yerine getirdi. Arslan,konuşmacılara söz vermeden önce yaptığı kısa bir konuşma ile ülkede ve bölgede sporun içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti.

Konferansın son bölümüne dinleyici olarak BDP'nin 30 Mart yerel seçimlerinde aday gösterdiği Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı da katıldı.

spor-konferansi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.