Sınırın Rıfat Amcası, Kobanê'nin Karker Heval'i

Sınırın Rıfat Amcası, Kobanê'nin Karker Heval'i
Kocaeli'de yaşadığı evi bir Kobanêli aileye bırakarak önce sınır hattındaki direnişine katan 60 yaşındaki Arnavut devrimci Rıfat Horoz, DAİŞ'in Kobanê'ye yaptığı saldırıda yaşamını yitirdi.

 

Şimdi onun anısı, sınırın her iki yakasında kendi elleriyle inşa ettiği eserleriyle yaşayacak. 

Yolu Kobanê ile dayanışmak için Suruç-Kobanê sınır hattında düşen herkesin tanıdığıydı o. Ya bir tartışmada yanındakilere hararetle bir şeyler anlatırken görürdünüz onu yada elinde inşaat malzemeleri direniş tarihine bir anı bırakmak için yapmayı planladığı projelerle ilgili çalışırken. Direnişin 4 mevsiminde, ilerleyen yaşına rağmen ne soğuğa ne sıcağa aldırmadan çalıştı. Belki coğrafyanın yabancısıydı ama direniş nöbetinin tutulduğu Mısaynter köyünün yerlilerinden bir farkı yoktu artık. Zaten bir daha dönmemek üzere gelmişti sınıra. O, sınır hattındakilerin "Rıfat Amca" olarak bildiği, Kobanê özgürleştikten savaş müzesi yapma düşüncesiyle geçtiği kentte ise YPG'ye katılarak direnişin "Karker Heval"i olan 60 yaşındaki Arnavut devrimci Rıfat Horoz'du. 

Gitmek istediği Kobanê'ye en sonunda ulaşıp 'Karker Heval' oldu

Başarıyla altından kalktığı bu sorumluluğun ardından Rıfat Amca bu kez de DAİŞ çetecilerinin Kobanê'ye, demokratik paradigmasına saldırılarına karşı Rojava kantonlarının bir benzerini de Suruç'ta yaşama geçirmek ve savaşta yaşamını yitiren köy nüfusuna kayıtlı Zinar adlı gencin anısını yaşatmak için "Şehit Zinar Sosyal Bilimler Akademisi" projesine başladı. Projesini yürüttüğü sırada, Kobanê'nin özgürleşmesiyle birlikte projesini sınır hattındaki diğer yoldaşlarına devreden Horoz, yüzünü daha önce geçmek istediği fakat geçemediği Kobanê'ye döndü. Horoz, Kobanê'ye geçti ve YPG'ye katıldı. O artık YPG'de aldığı isimle Kobanê direnişinin "Karker Heval"i idi. 

Kobanê'de de sadece bir savaşçı olarak kalmakla yetinmedi Karker Heval. Kobanê'de savaşta arda kalan havan topları, araba enkazları, roket, bomba gibi birçok savaş malzemesinin yanı sıra savaşta tahrip olmuş oyuncaktan tutalım Kobanêlilerin ev eşyalarına kadar birçok malzeme toplayan Karker, bu kez de savaş müzesinin inşası için kolları sıvadı. 
 

Çalışmalarını sürdüren sınırın Rıfat Amcası, Kobanê'nin Karker'i Rıfat Horoz, DAİŞ çetesinin 25 Haziran sabahı Kobanê'ye yaptığı saldırıda yaşamını yitirse de hakların direniş tarihinde yarattığı değerlerle yaşıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.