Şırnak'ta 20 bin seçmen kayıp!

Şırnak'ta 20 bin seçmen kayıp!
43 bin seçmenin bulunduğu Şırnak'ta, 20 bin seçmen kente geri dönemedi.

 

 HDP milletvekili Aycan İrmez, ''Şırnak'a dönemeyen vatandaşlarımız ve bulunduğu köylerde muhtarlıklar olmadığı için oy kullanamayacak olanlar, ikametgahlarını yakın il ve ilçelere taşısın'' çağrısı yaptı.

Şırnak’ta 8 ay süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle evleri yıkılan binlerce kişi, kente dönemedi. Yaklaşık 20 bin seçmen çevre ilçe, belde ve köylerde yaşamaya devam ediyor. 20 bin kişinin, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişiklik referandumu için nerede oy kullanacağı ve ne yapacakları belirsizliğini koruyor.

HDP (Halkların Demokratik Partisi) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak’ta 43 bin seçmenin olduğu fakat yasaklar nedeniyle barınma sorunu yaşayan yaklaşık 20 bin seçmenin evlerine dönemediğini söylüyor. Muhtarlıkların da yıkımdan payını aldığını dile getiren İrmez, seçmen listelerinin lokanta camların asıldığını belirtiyor. İrmez, Şırnaklı seçmenlere ikametlerini en yakın il ve ilçelere alma çağrısı yaptı.

‘AİLELER TESPİT EDİLECEK’

Yasaklar nedeniyle Şırnak kent merkezinin yüzde 70’i yıkılmış durumda. Konuyla ilgili olarak hükümet tarafından henüz bir çalışma yürütülmüş değil. Bu nedenle barınma sorunu sorunu yaşayan binlerce Şırnaklı evlerine dönemedi.

Şırnak’a dönemeyen yaklaşık 20 bin seçmenin, şu an tam olarak nerede olduklarının netlik kazanmadığının altını çizen HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, referandumda oy kullanacak ve kent merkezinin dışında yaşayan Şırnaklıların ikametgahlarını almadığını belirtiyor. İrmez, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Şırnak’ta yüzde 70’lere varan bir yıkım olduğu için barınma olarak büyük sorunlar yaşıyoruz. Halkımız çevre ilçelere, köylere ve beldelere yerleştikleri için şu an binlerce ailemiz merkeze dönemedi. Henüz net olarak Şırnak halkının yüzde kaçı başka şehirlerde bilinmiyor. Çünkü bir çoğu ikametgahını almamış. Konuyla ilgili çok yönlü bir çalışma başlattık. Silopi, İdil, Cizre, Kumçatı gibi yerlerde bulunan ailelerimizi tespit edeceğiz.”

20 BİN SEÇMEN KAYIP

Tahmini olarak 20 bin seçmenin Şırnak’ta olmadığını söyleyen Aycan İrmez, yapılacak çalışmanın ardından net bir rakama ulaşılacağını belirtiyor.

İrmez, “Yıkımlar çok fazla olduğu için muhtarlıklar bile durmuyor. Askı listeleri de başka yerlere asılmış. Örneğin, Cumhuriyet, Bahçelievler ve Atatürk mahallelerine ait listeler bir yere asılmış, Dicle mahallesinin listeleri lokanta camına asılmış, İsmetpaşa, Gazipaşa ve Yenimahalle’nin listeleri ise henüz nerelere asıldığı netleşmemiş. Buna benzeyen birçok sıkıntılarla karşı karşıyayız.”

‘SANDIKLAR NEREYE KURULACAK?’

Şırnak’ta sandıkların kurulacağı birçok okul yıkıldığı ya da karakola çevrildiğini aktaran İrmez, “Seçmenlerin oy kullandıkları bu okullar karakollara çevrilmiş ya da tamamen yıkılmış durumda. 5 okul yıkıldı, 3 okul karakola çevrildi. Bu da demek oluyor ki sandıklar başka yerlere taşınacak. Bu konuda daha net bir bilgi yok” diyor.

Seçmen listelerinin 26 Şubat’a kadar askıda kalacağını hatırlatan Aycan İrmez, “Bu süreç içerisinde seçmen kütüğü Şırnak’ta olan fakat barınma sorunları nedeniyle başka yerde bulunan vatandaşlarımızın ikametgahlarını çeksinler ya da ikametgahlarını götüremiyorlarsa gelip Şırnak’ta oy kullansınlar” şeklinde konuştu.

Şırnaklı seçmenlere ve köylerde yaşayıp muhtarlıkların olmadığı bölgelerde yaşayan yurttaşlara çağrıda bulunan İrmez, son olarak şunları söyledi:

“Sadece Şırnak’ta evleri yıkılan yurttaşlar değil aynı zamanda 90’lı yıllarda yakılıp yıkılan köylerin şu an muhtarlıkları yok. Burada yaşayan ailelerimizin de oy kullanabilmeleri için kendilerine de bir çağrım var. Bu seçmenlerimiz köyün bağlı bulunduğu belde ya da ilçelere ikametgahlarını alabilirler. Şu an 3 günlük bir süre var. 26 Şubat tarihinde seçmen listeleri askıdan indiriliyor. Bu süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor.”(Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.