Siverek'te üzüm toplama ve bulamaç sezonu başladı

Siverek'te üzüm toplama ve bulamaç sezonu başladı
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme yapmak için hazırlıklar başladı.

  Siverek ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Karpuzcu Mahallesi'nde bağ bozumu başladı. Karpuzcu Mahallesi'nde yaşayan Bilgiseven ailesi, her yıl bağ bozumu sezonunda topladıkları şire üzümünü çeşitli işlemlerden geçirerek bulamaç ve pekmez için hazırlıyor. Bağlarda dallarından toplanan şire üzümünün ezik ve kurusu özenle ayıklandıktan sonra basmak için geniş delikli üzüm leğenlerine dolduruluyor. Daha sonra üzümün suyu çıkarılıyor. Kazanlara doldurulan şire üzümü suyu ateşte 3 ile 5  saat arası kaynatılıyor. Büyük kazanlara bırakılan şire suyu kaynadıkça kazandan sulu ve köpüklü olan kısım alınarak, hazır olan bulamaç kaplara konulup, halk arasında "sıtıl" denilen yerlere doldurularak bezlerin üstüne dökülüyor. Üstüne bulamaç sürülen bezler kurutulmaya bırakılıyor. 1 gün güneşte bekletilen bezler daha sonra toplanıyor. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılıyor.

  Her yıl yaptıkları baz bozumu geleneğini sürdüren İbrahim Bilgiseven, "Kerge için gelip üzüm topluyoruz bağlardan. Sabah gelip üzüm topluyoruz, akşama basıyoruz, gece dinlenmeye alıyoruz. Saat 1-2 arasında gelip  kaynatıyoruz, süzüyoruz, temizliğini yapıyoruz. Bulamacımızı yapıp altına ateşimizi veriyoruz ve bulamaç meydana geliyor. Bu işlemler yaklaşık 5 saat sürüyor. Bulamacı kendimiz için yapıyoruz. Satmıyoruz. Bağlarımız az olduğu için satmıyoruz, yoksa satardık" dedi.

  Zekiye Bilgiseven ise, "Gelinleri kızları aldık bağa geldik. Üzümü topladık getirip bastık, şiresini çıkardık. Kazanları doldurduk ateşe verdik. Sabah saat 1.00'de biz kalktık bir kazan pastık, bir kazan da pekmez yaptık. Bulamacı bezlere sürüyoruz. Yaptığımız bulamaçtan komşulara, akrabalara ve gelip isteyenlere de veriyoruz" diye konuştu.(iha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.