“ŞOFÖRLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞ”

“ŞOFÖRLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞ”
Diyarbakır’da araçlara ücretsiz olarak binme hakkı olan engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlara hakaret ettikleri yönünde şikayetlerin ayyuka çıktığı özel halk otobüslerine destek Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Fesih Kaya’dan geldi.

 

Saffet AZBAY/ÖZEL

Günde 10 bin ücretsiz yolcu taşıdıklarını belirten Kaya,”Şoförlerin hakaret edici davranışlarını kesinlikle savunmuyoruz ve onları her zaman uyarıyoruz. Ancak şunun da bilinmesini isteriz ki ücretsiz taşınmadan dolayı zarar eden şoförlerimizin psikolojisi bozulmuş durumda. Öyle ki psikolojik eğitim vermeyi bile düşünüyoruz” dedi.

Diyarbakır’da başta engelliler ve 65 yaş üstü vatandaşlar olmak üzere şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat etme hakkı olan dezavantajlı gruplar ve yasal çerçevede bu hakkın tanındığı farklı grupların sürücülerin hakaretlerine maruz kaldığı yönündeki şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Özel halk otobüslerinde yaşanan bu sıkıntılar birçok engelli ve 65 yaş üstü vatandaşı ya da ücretsiz taşınma kartı olan diğer kesimleri mağdur edip rahatsızlık yaratırken, Tigris Haber bu olayı özel halk otobüsleri kooperatifi başkanı Fesih Kaya’ya sordu.

“Hakareti kabul edemeyiz ama bizi de anlayın”

Kaya, önce rahatsızlık yaratan sürücülerin davranışlarını doğruladı, bunu asla tasvip etmediklerini ve bu şekilde vatandaşları rencide eden sürücüleri uyardıklarını söyledi, ardında da “bir dokun bin ah işit” misali ilgili kurumlara veryansın edip dert yakındı, esnaf olarak ekonomik anlamda mağdur edildiklerine dikkat çekerek zarar eden sürücülerin psikolojisinin bozulduğunu dile getirdi.

Kaya,”Değil engelli ve 65 yaş üstü vatandaşa, hiçbir vatandaşa hakareti kabul edemeyiz. Özellikle engelliler konusunda şahsım olarak hassasım. Bize de çok şikayet geliyor. Bunları değerlendirerek uyarılarda bulunuyoruz fakat önüne geçemiyoruz. Bu biraz da insanın yapısıyla ilgili bir durum.

“Günlük 10 bin ücretsiz yolcu taşıyoruz”

 Bir de bizim ve sürücülerin penceresinden olaya bakmakta fayda var. Daha önceki belediye döneminde yaşlıların iki biniş hakkı vardı. Belediye ayda 60 kontör hakkı vermişti. Kayyumdan sonra bu sınırlama kaldırıldı. Şu anda günlük 10 bin ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bu çok büyük bir rakam. Özellikle 65 yaş üstü olayı bizi çok mağdur ediyor. Buna bir sınırlama getirilmeli. Ya da bir çok yerde olduğu gibi belediye bunu karşılamalı. Maraş ve Bursa’da belediye bunu karşılıyor ama bizde her şey bizim sırtımızda. Devlet ücretsiz kartlar için kişi başı 75 kuruş veriyor, bu çok komik bir rakam” dedi.

“Para kazanamıyoruz, zarar ediyoruz”

Belediyenin 9 yıldır ücretlere zam yapmadığını, artan giderler ve ücretsiz taşınma karşısında zarar eden sürücülerin psikolojisinin bozulduğunu belirten Kaya,”9 yıldır ücret tarifemiz aynı. Defalarca bu sorunu belediye ile görüştük ama sonuç alamadık. Bize zam yapamayacaklarını söylüyorlar. Evet, vatandaş mağdur olmasın ama biz de mağdur olmayalım. Biz vatandaş değil miyiz?.En son tarife zammı aldığımız 2009’da 117 bin 500 TL’ye aldığımız araç şimdi 400 bin TL. O zamanki sürücü ücreti ve gideri ile şimdiki arasında uçurum var. Araç sahipleri, bizler sonuna kadar zarar ediyoruz. Bundan dolayı birçok sürücünün psikolojisi bozulmuş. Zarar ettiğimiz ve giderler fazla olduğu için maalesef araçlarda klima çalıştıramıyoruz, hafta içinde birçok aracımızı çalıştıramıyoruz. Bu işin bir de sanayi giderleri var.Para kazanamayan,üstüne bir de zarar eden insanın ruh hali nasıl olur?. Sürücülerimize psikolojik tedavi uygulamayı bile düşündük. Ötesini herkes anlasın artık” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.