''Şoförü uyardığımız zaman tepki ile karşılaşıyoruz''

''Şoförü uyardığımız zaman tepki ile karşılaşıyoruz''
Diyarbakır'da toplu taşıma hatlarında görev alan şehir içi minibüs şoförlerinin ''artan yakıt maliyeti'' gerekçesiyle klimalarını açmaması vatandaşın tepkisine neden oluyor.

ZAM’A RAĞMEN KLİMALAR AÇILMIYOR!

 

Özel Haber: Resul ÖNEN-Mustafa ONUR ER

Konuyla ilgili görüştüğümüz belediye yetkilileri, gerekli denetimleri yaptıklarını belirterek, klimalarını açmayan otobüs veya minibüslerin ilgili birimlere bildirilmesini istedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) geçtiğimiz hafta, kent içi toplu taşıma ücretlerine zam yaptı. Ancak yapılan zam’a rağmen kent içindeki bazı minibüs ve özel halk şoförlerinin ‘artan yakın maliyetini’ gerekçe gösterip klimalarını açmaması vatandaşın tepkisine neden oldu. 

Diyarbakır'da havaların ısınmasıyla birlikte kent ulaşımında yer alan “minibüs'' araçlarında klimanın şoförler  tarafından açılmaması tepkilere neden oluyor. Şoförlerin ''artan yakıt maliyeti'' nedeniyle klimaları açmaması gerginliklere neden oluyor. Bindikleri minibüslerde klimanın açık olmamasından yakınan vatandaşlar, minibüslerde yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.

Şoförler de şikayetçi

Klimalarını genel itibari ile çalıştırdıklarını dile getiren şoförler, artan yakıt maliyetlerinden şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Rayiç bedellerinin masraflarını karşılamadığını dile getiren minibüs şoförleri, rayiç bedellerinin artırılmasını istedi. Vatandaşa kaliteli hizmet vermek için çabaladıklarını söyleyen şoförler, halkımıza iyi hizmet vermek için çabalıyoruz. Bizim de masraflarımız oluyor. Çoğu zaman bunları karşılayamıyoruz.''dedi

 

''Serin bir yolculuk edebilmek için klimaların çalıştırılması lazım''

Şehir içi minibüslerini sıklıkla kullanan bir kadın olduğunu dile getiren Ayşe Tolga, '' Sıcak havalarda yolculuk etmek daha da zorlaşıyor. Serin bir yolculuk edebilmek için klimaların çalıştırılması lazım. Ama ne yazık ki klimalar kapalı tutuluyor. Klimaların neden kapalı olduğunu soramıyoruz. Ya tepki ile karşılaşıyoruz ya da geçiştirmeler ile yüz yüze kalıyoruz. En çok üzüldüğüm de yaşlı insanların o sıcakta ayakta yolculuk etmek zorunda kalmaları.''diye konuştu.

'' Şoförler klimayı açmamak için direniyorlar''

Minibüs şoförlerinin çoğunun klimayı açmadığına dikkate çeken Yusuf Yılmaz, ''açanlar da on dakikalığına açıyorlar. Minibüsleri sıklıkla kullanan birisiyim. Her bindiğimde klimanın açık olup olmadığına dikkat ediyorum. Bindiğim bütün minibüslerin klimalarının kapalı olduğuna şahit oluyorum. Bazı insanların tepki göstermesinden dolayı açanlar oluyor ama beş dakika geçmeden klimayı kapatıyorlar. Şoförler klimayı açmamak için direniyorlar. Ara sıra yapılan denetim ve kontrollerden dolayı açanlara şahit oldum. Genel itibari ile klimaları açmıyorlar, bu da bizim iyi bir yolculuk yapmamızın önüne geçiyor''dedi.

''Şoförü uyardığımız zaman tepki ile karşılaşıyoruz''

Sürekli minibüse binen bir insan olduğunu belirten 65 yaşındaki Aziz Yıldırım, '' Bindiğim araçlarda klimanın çalıştırıldığını görmedim. Bu yetmezmiş gibi bir de fazla yolcu alıyorlar. Boğulacak gibi oluyorum. Ama bunun çaresini ve çözümünü kim bulacak? Bunu ben bilemiyorum. Şoförü uyardığımız zaman tepki ile karşılaşıyoruz. 'Binmeyin' diyenler oluyor. Her memlekette ulaşım sıkıntısı oluyor ama burada daha büyük sıkıntılar var. Klimaları çalıştırmadıkları için hasta ve yaşlı insanlar büyük zorluklar yaşıyor. Bu duruma emniyet el atmıyor, büyükşehir belediyesinin yeterli bir denetimi yok. Yapılan kısmi denetimler de yetersiz kalıyor. Bu işin bir çözüme kavuşturulması gerekiyor.''diye konuştu.

''Yetkili mercilerin çözüm için çaba göstermesi lazım''

Minibüs şoförlerinin bazen göstermelik klima açtıklarını belirten Ramazan Akpınar,  ''bu duruma bir çok insan tepki gösteriyor. İnsanlar klimanın çalıştırılmamasına tepki gösterdiği için, gerginlikler ve tartışmalar da yaşanıyor. Bu durumdan en çok insanlar mağdur oluyor. Bu durumun bir çözüme kavuşturulması gerekiliyor. Yetkili mercilerin çözüm için çaba göstermesi lazım.  Klimaların çalıştırılması en çok yaşlı insanlar için iyi olacaktır.''diye belirtti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise, gerekli denetimleri yaptıklarını belirterek, klimalarını açmayan otobüs veya minibüslerin ilgili birimlere bildirilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.