Soğuk duvar

Soğuk duvar
Soğuk duvar

Adı bile soğuk. Kışın ortasında dondurucu etki yapıyor. Duvar farklı algılamalar çağrıştıran bir olgu. İnsanı tehlikelerden koruma işlevi de gördüğü gibi,siyasal bir amaçla anıldığında ayırma , bölme, ürperti veren  soğuk bir anlama bürünüyor.

 Egemenlik alanları oluşturma savaşları sonucunda suni sınırlar oluşturuldu. O topraklarda yaşayan halklara soran olmadı.İradeleri hiçe sayıldı. Güçlü olanlar mazlumların ülkelerini haritalar üzerinde cetvelle böldüler. Halkların kalbinde açılan  bu yara yıllarca kanayıp durdu. Halklar kendi soydaşlarından ayrı düşmeyi kabul etmediler. Mücadeleden vazgeçmediler.

         Aralarına çekilen tel örgüler coğrafyaları ikiye,üçe, dörde ayırdı. Sonrası  halkın bir kısmı ,sınırın bir tarafına;kalanlarda da diğer taraf da kaldılar. Bin yıllardır birlikte yaşayan halklarayrı düştüler. Sadece topraklar bölünmedi, aileler, aşiretler de ikiye ,üçe ayrıldı.O  taraf da kalanlar, bu taraf da kalanlar diye  ayrıldılar. Vatan insanlarıyla birlikte parçalara ayrıldı;kandaş olduklarına bakılmadan. Çünkü, bölenlerin çıkarları böyle gerektiriyordu. Hasret kaldılar yıllarca birbirlerine. Bayramlarda  telden tele ancak el sallayabildiler.Tokalaşıp sıcaklıklarını hissedemediler, sarılıp kokusunu duyamadılar.Duvarlar,mayınlar,tel örgüler Kürt halkını birbirinden ayırdı.Kardeşi kardeşe hasret bıraktı .Bunlar yeterli görülmedi.Bu seferde duvar örüldü.Parçalanma iyice derinleştirilmek istendi. Artık  hiç  kimse bayramlarda birbirine el sallayacak,uzakdanda olsa birbirlerini göremeyecekler.Amca çocukları bundan sonra birbirlerine komşu halklar mı olacak?  Bu kadar korku niye? Dörde bölünmesi  yeterli görülmedi mi?

           Şimdiye kadar halkların arasına duvar örenler çok oldu.Ama hiçbiri çözüm olmadı. Meşhur Berlin duvarı bile yıkıldıktan sonra globalleşen dünyada,iletişim çağında, hangi duvar çözüm olabilir.

Örülen oduvarlar ,örenleri mahkum etmiş ve tarihe ördüğü duvarla geçmiştir.İsrail‘in utanç duvarı,Almanya’nın Berlin duvarı,Kore,İrlanda, Kıbrıs’taki yeşil hat,ABD-Meksika, duvarları yapanları suçlu yapmıştır .Şimdikendisi olma bilincine varmış Kürt halkı için bu duvarlar öfkesini artırmaktan başka bir rolü olabilirmi?Dünyanın sorunu durumuna gelen Kürt sorununa çare olabilirmi?Kürt sorununa demokratik çözümün konuşulduğu, demokratik çözüm modellerinin tartışıldığı bu süreçde duvar örmek ;sorunu çözme konusunda iyi niyet aranabilirmi? Bu halk artık suni bölünmeleri kabullenir mi? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.