"Soğuk hava kalbinizin yükünü artırıyor"

"Soğuk hava kalbinizin yükünü artırıyor"
Kardiyoloji Uzmanı doktorlarından Doktor Veli Gökçe, soğuk havanın kalp yükünü birkaç misli artırdığını belirterek, uzun yürüyüşlerin sakıncalı olabileceğini söyledi.

  Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, sonbahar ve kış dönemlerinde kalp krizi sıklığının arttığını, soğuk havanın kalp hastalıklarına olan etkisini korunma yöntemleri ile azaltmanın mümkün olabildiğini kaydetti.

  Mevsimler arasında yaşanan ani ısı değişikliklerini insan sağlığını etkileyebildiğini, insan bünyesi için en konforlu sıcaklığın 20-25 derece ortalama olduğunu bildiren Gökçe, “Bu sıcaklıklarda insan kendini çok daha rahat hisseder. Çünkü derimiz yoluyla yaptığımız ısı kaybı ve dışarıyla iletişim kuran sistem bu sıcaklıkta çok iyi çalışır. Deri üzerindeki damarlar aşırı geniş ya da dar olmadığından kalp ideale yakın direnç ve yük ile çalışır. Bu ısı çok yükselir ya da düşerse vücudumuzun adaptasyonu zorlandığı için vücudumuz bir sürü belirtiler verebilir” dedi.

  SOĞUK HAVA KALBİN YÜKÜNÜ BİRKAÇ MİSLİ ARTIRIYOR

  Kalp hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde bile soğuk havanın kalbin yükünü birkaç misli arttırdığını vurgulayan Dr. Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlave iş ise daha da fazla arttıracaktır. Bunun için soğuk havalarda dışarıda çok fazla kalmamak ve ağır iş yapmamak gerekir. Mümkün olduğunca dışarıda fazla kalmamalı, giyimimize dikkat etmeli ve dış ortamda ağır işler yapmamalıdır. İş yapmanın dışında uzun yürüyüşler  sakıncalı olabilir. Soğukta rüzgâra karşı yürüyenlerde daha farklı problemler olabilir. Çünkü bizim kalp hastalığı şikâyetiyle gelen hastalarımızın özellikle tarif ettiği bir şey vardır; ‘Tok karnına elimde çantayla rüzgâra karşı yürürken göğsümde bir ağrı var.’ Kalp hastalarında kış döneminde kontrollerinin yapılması olası risklerin belirlenmesi için kardiyologlarına başvurması riskleri azaltmakta önemlidir.” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.