Soğuk hava ve rüzgara karşı dikkat!

Soğuk hava ve rüzgara karşı dikkat!
Kış aylarıyla birlikte soğuk havaların da artması, birtakım ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bunlardan biri de yüz felci.

Soğuk hava ve rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz yönde etkileyerek yüz felcine sebep olabiliyor. Bunun sonucunda da ağızdaki kaslar ve beyin fonksiyonları bozulabiliyor.

Central Hospital’dan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Çakır, “Yüz felci hızlıca ilerler. Birkaç saat veya gün içerisinde dahi maksimum seviyeye ulaşabilir. Yüz felcinde ilk 3 gün en önemli dönemdir” diyor.

YÜZ FELCİNİN EN BÜYÜK NEDENİ SOĞUK HAVA

Yüz hareketlerini yapabilmek için yüz bölgesindeki sinirlere beyinden komut gelmesi gerekir. Eğer bu sinirlerde herhangi bir sorun yaşanırsa yüz felci gelişebilir. Yüz felci, kulak arkasındaki  kemiğin (temporal kemik) içinden geçen yüz sinirinin (fasial sinir) etrafında ödem veya enflamasyon olması sonucunda oluşur. Yüz felci için yaş ve cinsiyet farkı yoktur, her kişide görülebilir. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalar bu hastalığa zemin hazırlayabilir. Hasta soğuk sebebiyle istemsizce kendini kasabilir veya korunmasız olarak dışarıya çıkabilir. Bu nedenle kış aylarında yüz felcinde artışlar gözlemlenir. Yapılan araştırmalarda da yüz felcinin en büyük nedenlerinden birinin soğuk hava olduğu belirlenmiştir.

ROMATİZMAL HASTALIĞI OLANLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Soğuk ve nemli havalarda insan vücudunda genel bir enflamasyon olabilir. Romatizmal hastalıkları olan kişiler, genellikle soğuk ve nemli havalarda daha fazla rahatsızlık hissederler. Bu nedenle yüz felcine çoğunlukla böyle havalarda daha fazla rastlanabiliyor.

YÜZ BÖLGESİ HARİCİNDE KULAKTA KORUNMALI

Yüz felci bazen, kulak-boğaz enfeksiyonlarından sonra ya da soğuk ve rüzgara maruz kalınan tarafta da oluşabilir. Soğuk, kulağın arkasındaki kemiğin içinde bir ödem yani sıvı birikmesine ve iltihaplanmaya sebep olur. Bu durumda aynı tarafta yüz felci ile sonuçlanabilir.

Yüz felcinden korunabilmek için sadece yüz bölgesini değil, kulağın arkasındaki kemiği de korumak gerekir. Çünkü bu kemiğin içinde oluşan ödem sebebiyle yüz felci oluşur.

ISLAK SAÇLA DIŞARIYA ÇIKMAYIN

Kış aylarında soğuğun fazla hissedildiği saatlerde dışarıya mümkün olduğunca çıkmamak gerekir. Yüzün direk olarak rüzgar veya cereyanda kalmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca banyo sonrası hemen dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle saçlar ıslak bırakılmamalı ve iyice kuruduğundan emin olunmalıdır. Aşırı soğuk hava ve rüzgardan korunabilmek için kar maskesi, bere gibi aksesuarlar kullanılmalı ya da kapşonlu montlar tercih edilmelidir. Kaşkol veya atkıyla boyun ve yüz bölgesinin büyük bir kısmı da korunmalıdır.

YÜZ FELCİ HIZLI İLERLER

Yüz felcinin seyri (prognoz) genellikle çok iyidir. Ancak bir kaç gün veya 1 hafta içinde tamamen iyileşme gösterir. Ancak hastanın mevcut olan başka bir rahatsızlığı varsa bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır. Yüz kasları için yapılan masaj ve egzersizler tedaviyi büyük ölçüde hızlandırır.

Halk arasında yüz felci olan bir hastaya genellikle sakız çiğnemesi önerilir. Oysa bu rahatsızlıkta yüzün mimik kasları etkilenir, çiğneme kasları sağlamdır. Yani sakız çiğneyerek çiğneme kaslarımızın egzersizini yapmış oluyoruz. Dolayısıyla yüz felcinde sakız çiğnemenin bir anlamı yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.