Soğuk havalarda yüz felcine dikkat

Soğuk havalarda yüz felcine dikkat
Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, soğuk havanın yüz felcini tetiklediğini belirterek, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

  Yüz felcinin, soğuk ve rüzgarlı havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, sinirlerin hasar görmesi durumunda buradaki kasların yönetilmesinin azaldığını, buna bağlı olarak da kaslarda hareketsizlik oluşmaya başladığını ifade etti.  

  "YÜZ VE BAŞI KORUYACAK ŞEKİLDE ŞAPKA VE ATKI KULLANILMALI"

  Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, yüz felcinden korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerektiğini vurguladı ve özellikle ıslak yüzle soğuğa çıkmamak gerektiğine dikkat çekerek, "Soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkarken bir atkı, şapka veya örtü yardımıyla yüzün, başın ve kulak çevresinin korunması önemlidir. Özellikle yüz ıslakken soğuğa çıkılmamalıdır. Soğuk havada en çok rastlanan yüz felci, araba camının açık bırakılması veya motosiklet kullananların sürekli rüzgara maruz kalmasından kaynaklanıyor. Çok soğuk havalarda rüzgara maruz kalmamak için özellikle motosiklet kullananların atkı ve şapka takması, otomobil kullananların da camlarını uzun süreli açmaması gerekiyor. Yüz felcini rahatlatmak için sakız çiğnenebilir. Ama çok az bir kısmı, özellikle yaşlı kişiler, şeker hastası olanlar ve travma geçirenlerde sekel kalma riski biraz daha fazladır. Yüz felci tedavisinde ilaç tedavisinin yanında hastanın sakız çiğnemesi, balon şişirmesi, yüz kaslarına masaj uygulamasının yapılması ve geceleri özellikle açık kalan gözün steril bir göz pedi ile kapatılması önemlidir" dedi.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.