Soğuk havaya rağmen ölümler yaşanmasın diye nöbetteler

Soğuk havaya rağmen ölümler yaşanmasın diye nöbetteler
HAKKARİ - Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bulunan Xanê Yaylası'nda olası çatışmaları önlemek için başlatılan canlı kalkan eylemi 48'inci gününde.

. Bunca gündür olası ölümlerin önüne geçmek için canlarını siper eden eylemciler, 3 günde bir değişen gruplar halinde bölgede nöbet tutuyor. Aralarında her yaş gurubundan kişiler yer alsa da eylemin öncülüğünü kadınlar, özellikle de annelerde.


Soğuk havaya rağmen aralıksız devam eylemde canlı kalkanlar, soğuğu da direniş ruhunun sıcaklığı ile kırmaya çalışıyor. Komünal yaşamın esas alındığı direnişte, güne o günkü nöbetçilerin hazırladığı kahvaltının hep birlikte yenilmesi ile başlanıyor. Bulaşıklar da buz gibi akan suyun kenarında kadın ve erkekler tarafından yine birlikte yıkanıyor. Ardından ise yakılan ateş etrafında bir araya gelinip, o günkü haberler okunup tartışma yürütülüyor.

Sonrasında ise öğle yemeği ile akşam yemeğinin hazırlıklarına girişiliyor. Günün ışıklarının çekilip, yerini karanlığa bırakmasıyla birlikte de kendisini iyiden iyiye hissettiren soğuğa karşı odunlar dizilip ateşler yakılıyor. Canlı kalkanların etrafına dizilip sohbete tutuştuğu harlanan ateşin üzerinde kaynayan çayın da tadı bir başka.Sohbet konuların havayla birlikte soğumaya başladığı anda ise devreye söylenen uzun hava ve şarkılar eşliğinde ateş etrafında kol kola çekilen halaylar giriyor. 

Eylemin başladığı ilk günden bu yana burada bulunduğunu belirten canlı kalkan eylemcilerinden HDP Çukurca İlçe Eşbaşkanı Halime Şimşek, eylemlerin her gün daha da büyüyen büyük bir coşku ile geçtiğini ifade ediyor. 

Asker ailelerine çağrıda bulundu

Xanê Yaylası'nın sert soğuğuna rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Şimşek, asker aileleri de eylemlerine katılmaya yada yaşadıkları yerlerde benzer eylemler geliştirmeye davet etti. 
"Kardeşkanının dökülmemesi için" canlarını ortaya koyduklarını söyleyen Abdurrahman Kaçmaz da artık ne gerilla ne de asker ölsün istemediklerini dile getirdi. Kaçmaz, "Annelerin yüreği yanmasın. Kardeşliğimiz devam etsin" diyor.

Onun gibi, herkesin aynı amaç için nöbet tuttuğunu dile getiren Cebrail Erdemir ise "Bu mücadele içerisinde yer almaktan ve kültürümüzü yeniden yaşamaktan gurur duyuyoruz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.