Sokak ekonominin canlandırılmasını istiyor

Sokak ekonominin canlandırılmasını istiyor
Gençlerin en büyük beklentisi işsizliği ortadan kaldıracak projelerin hayata geçirilmesi. Ekonominin çöktüğünü belirten esnaflar ise ekonomik kalkınmayla ilgili hamleler istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mart Cumartesi günü genel başkanı olduğu AK Parti’nin İl Kongresi’ne katılmak üzere Diyarbakır’a geliyor. Tigris Haber olarak bu ziyaret öncesinde sokakların nabzını tutarak esnafların ve gençlerin görüşlerine başvurduk. Esnafın en büyük beklentisi ekonomik gelişmeyi sağlayacak adımlar atılması. Bölgede büyük bir ekonomik gerileme olduğuna dikkat çeken esnaf kesimi, iş yapamaz duruma geldiklerini ve birçok iş yerinin kapandığını dile getirdi. Bu durumun böyle devam edemeyeceği görüşünde birleşen esnaflar, Cumhurbaşkanı ve hükümetten bu konuda iyileştirme sağlayacak adımlar atılmasını bekliyor.

sokak.jpg

HABER/ Dilek AKIN

Gençlerin Derdi İşsizlik

Gençlerin derdi ise işsizlik. Bölgede başta üniversite mezunları olmak üzere çok sayıda gencin işsiz olduğunun altını çizen gençler, işsizliği ortadan kaldıracak yatırımların hayata geçirilmesini istiyor.

Kayyum atandıktan sonra yapılan yeniliklerden, alt ve üst yapı sorunlarının giderilmesinden kaynaklı memnuniyetini dile getiren 19 yaşındaki Rabia Tonka bir ilahiyatçı olarak; sadece bayanların tek girebileceği ve tek olabileceği parkların yapılmasını istedi. Bayanlara ait daha çok medrese, mescit olmasının gerektiğini belirten Tokuş,” Artık memleketimizde kitaplaşma arttı, bilgilendirilmeler yapılırsa öğrenciler bu imkandan daha çok faydalanır. Tek hayalim artacak olan medreselerde çocukları eğitmek” dedi.

‘İşsiz Bir Üniversite Mezunu Kalmak İstemiyorum’

Sivil savunma ve itfaiyecilik mezunu 22 yaşındaki Gönülşah Yılmaz ise okuduğu bölüm neticesiyle kendi alanında hiçbir belediyeye yerleşemediğini, bir bayan olarak bu meslekte çalışılmasının yadırgandığını belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “ İtfaiyeler; kadın itfaiyeci almak istemiyorlarsa neden üniversitelere kadın öğrenci alıyorlar. Cumhurbaşkanımızın bu sorunu çözmesini istiyorum. Üniversite mezunu bir işsiz olarak kalmak istemiyorum, kendi alanımda mesleğimi icra etmek istiyorum diye noktaladı.

‘Kimse Mesleğin Bilincinde Değil’

Yıllardır darama öğretmenliği yapan Songül Okay ise Cumhurbaşkanın kente gelmesinden dolayı çok heyecanlı olduğunu, onu görmekten çok mutlu olacağını dile getirdi. Okay “Çoğunlukla vatandaşlarımız dramanın ne olduğu dair bilmemekte. Kimse mesleğimizin bilincinde değil. İsterdim ki birçok etkinlik ve konferanslarda bunun tanıtımı olsun. Cumhurbaşkanımıza, bu sorunu onunla selamlaştıktan sonra dile getirmek isterdim.” dedi.

‘Maalesef Huzur Ve İş Yok’

Bölgenin temel sorununun işsizlikten kaynakladığını belirten Mutafa Laçin ise belediyelerin çalıştığını fakat iş adamlarının bölgeye yatırım yapmaktan çekindiğini söyledi. Fabrikalarda yatırım yapılmadığına da vurgu yapan Laçin bir an önce bu temel sorunların çözülmesini istedi.

‘Kapsamlı Yatırımlar Hayata Geçirilmeli’

Esnaflardan Şehmus Şenyiğit, bölgedeki AK Partili teşkilatları eleştirdi, daha sonra da bölgeye yönelik yatırımların hayata geçirilmesini istedi. Şenyiğit,””Öncelikle, gerek parti, teşkilat yetkilileri olsun gerekse tüm kamu ve kuruluşlarındaki yetkililer olsun; Bilgisiz ve adaletsiz yetkililerin değil, bilgili ve adaletli yetkililerin yetkilendirilmesi gerekir. Diyarbakır başta olmak üzere bölge illeri için toplam 23 ili kapsayan konuşulan “Kapsamlı bir yatırım desteklerinin” ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekir. Bu anlamda gerek bölge işadamları olsun gerekse batı illerindeki iş adamları olsun; güvenlik başta olmak üzere, kendilerini cesaretlendirmelerini ve Kosgeb gibi bu destekleri sunan kurumların (sorumlu uzmanların) iş adamlarına zorluk değil, kolaylık sağlatmaları gerekir. Bu sebeple kurum uzmanlarına adil, titiz ve hızlı hareket etmeleri için direktifler vermeleri gerekir” dedi.

‘Çok Ciddi Bir Ekonomik Daralma Var’

Ekonomik anlamda büyük bir durgunluk olduğunu ifade eden Şenyiğit,”Son 2 yıldır özellikle son aylarda bölgemiz başta olmak üzere tüm Türkiye’de ekonomik anlamda bir durgunluk, huzursuzluk ve karamsarlık kendini göstermektedir. Piyasalar beklenenin uzağında durgun ve nakit para akışı olmuyor. “Fırat Kalkanı Harekatı” ve “Zeytin Dalı Harekatı”nı desteklemekle, hükümetin yanında olmakla birlikte; bu harekatların bölge insanı üzerinde; “Devletin, bu harekatlara ciddi anlamda harcama yaptığından bölge firmalarına hakedişlerin ödenmesi çok uzun zaman aldığından, diğer birçok esnafın zor durumda kaldığı söylemi, algısı var” bu yüzden ekonomik olarak olumsuz bir hava etkisi oluştuğunu görmekteyiz. Hükümetin bu olumsuz havayı hafızalardan kaldırmak için gerek söylem gerekse eylem olarak ivedi bir şekilde hamleler yapması gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

‘Genç Girişimciler Desteklenmeli’

“Bizler gibi  “Genç Girişimcilerin” tespit edilip, hayallerimizi gerçekleştirip, hedeflerimize ulaşabilmek için, bölgedeki Ticaret oda,Stk ve kurum yetkililerinin gereken desteği sağlamaları gerekir” diyen Şenyiğit,esnafın perişan halde olduğunu anlattı.Şenyiğit,”Bölgedeki 2015-2016’daki “Çukur Terörü” olaylarının yarattığı algıdan ötürü halen birçok esnaf bankalardan kredi alamıyor veya istedikleri miktarı alamıyorlar. İmkanı çok kısıtlı veya hiç olmayan böyle esnaflar haliyle adım atamıyorlar ve büyüyemiyorlar. Bu sebeple esnafın kredi çekebilmesi için bankaların kolaylık göstermeleri konusunda uyarılması gerekiyor. Genç nüfusu fazla olan bölgemizde, gerek okullarda eğitimcilere, gerekse ebeveynlere hızlı bir şekilde eğitim verilerek yetiştirilmesi ve bu eğitimlerle gençlerin meslek alanlarına yönlendirilmesi, kanalize edilip kendilerine de gerekli eğitimlerle destek verilip meslek edinmeleri sağlanmalıdır. Zira her geçen gün, mesleki anlamda insanlar yetişmiyor ve birçok zanaat alanında olduğu gibi sanat, meslek alanında da kayıplar yaşanacaktır.” diye konuştu.

‘Yerel Markaların Önü Açılmalı’

Hükümetin yerel markaların önünü açacak adımlar atması gerektiğini anlatan Şenyiğit,”hükümetin, bölgedeki tüm kurumlarına; Kurumların ihtiyaç duydukları tüm malzemelerin(iğneden ipliğe) bölgede üretilen, markalaşmaya çalışan özellikle yerli sermayeden oluşan malzemeleri/iş yerlerini tercih etmelerini sağlamalı. Bunu sağlarken, tercihlerini devasa firmalardan değil; Küçük esnaftan yana kullanmaları gerektiğini oluşturmak. Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesinde olmayan ve ihtiyaç duyulan “Akü Fabrikasını” Diyarbakır’da kurarak hem bölgeye hem Türkiye geneline hem de Ortadoğu Ülkelerine hizmet vermek istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için resmi kurumların tercihlerini bize ve bizim gibi hizmet veren, üretim yapmak isteyen bilinçli esnaftan yana kullanmaları gerekir.” dedi.

‘En Önemli Sorunlardan Biri Üretim’

Bölgenin en önemli sorunlarından birinin üretim eksikliği olduğunun altını çizen Şenyiğit,”Bölgemize sadece gıda, tarım veya inşaat alanlarında değil; enerji ve teknoloji alanlarında da yatırım yapılmasını sağlamak ve bu alanların yapılması için yatırımcıları bölgeye teşvik etmek. Zira üstte de belirttiğim gibi bölgemizin genç nüfusu diğer bölgelere oranla oldukça fazla. Bu sebeple gençlerimizi enerji ve teknoloji alanlarına kanalize edip, hem istihdamın artmasını hem de enerji ihtiyacımızı karşılayıp dışa bağımlılıktan kurtulmayı sağlamak. Hükümetin, yabancı sermaye ve markalara karşı Batı illerinde olduğu gibi bölgemizde de; “Yerli ve Milli” markalar/ürünler oluşturulmasını sağlayıp, gerekli desteklerle Esnafı üretime, Halkıyla, resmi kurumlarıyla Tüketiciyi de yerli üretimleri tercih etmeleri için teşvikte bulunacak söylem ve eylemlerde bulunması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

‘Hükümet, Bölgeyi Bilenlerle Çalışmalı’

Hükümetin bölgeyi bilen ve bölgede sevilen insanlarla çalışması gerektiğinin de dile getiren Şenyiğit, sözlerini şöyle tamamladı;”Cumhurbaşkanımız liderliğinde Ak Parti hükümetinin, Türkiye’de adeta kangren olmuş birçok tabuyu yıktığına, askeri vesayeti gerilettirdiğine ve kazandırdıkları özgürlüklere şahidiz. Batı’dan Doğu’yu yönetirken, Adaletli olabilmeleri, kimseleri küstürmemek için isabetli kararlar verebilmeleri için; Bölgenin kültürünü, inancını, geleneğini, ekonomisini, değerlerini bilen, toplumun sosyolisini okuyup toplumla aynı dili konuşabilen,gerçek anlamda bölgenin ve ülkenin menfaatini düşünen,hangi görüşten olursa olsun haksızlık yapmayıp, kimseleri küstürmeyip,Doğu ile Batı arasında köprü olacak bilgili ve adaletli kişilerle hareket etmeleri gerekiyor.”

‘Barış Ortamı Olursa Ekonomi de Düzelir’

Ofis Yer altı Çarşısı esnaflarından Arif Tura, bir çok esnafın iflas ettiğini belirterek hükümetin esnafın önünü açacak ekonomik gelişmeleri hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti. Tura,”Ofis Yer altı Çarşısı’nda esnaflık yapıyoruz. Burası eskiden çok hareketliydi ama şimdi öyle değil. 130 iş yerinden 12’si kapandı, yakın zamanda birçoğu da kapatmayı düşünüyor. Esnaf olarak iş yapamıyoruz. Burada sadece kira ve giderlerimizi çıkarmaya çalışıyoruz, çoğu zaman bunu da başaramıyoruz. İnsanlar alış-veriş yapmıyor. Çünkü insanların gelir durumu kötü. O kadar indirim yapmamıza rağmen ürünler elimizde kalıyor. Diyarbakır’da en önemli sorun işsizlik ve ekonomidir. Savaş bunda çok etkilidir. Savaş olduğu için insanlarda huzursuzluk ve güvensizlik var. Barış ortamı olursa ekonomi de düzelir. Hükümetten beklentimiz barış ve huzur ortamının sağlanması, bölgeye ekonomik ve sanayi yatırımlarının yapılmasıdır. Yarınlara umutla bakmak için bunlar şart” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.