Son Müslüman da gitti…

Son Müslüman da gitti…
Gelin olarak 41 yıl önce geldiği Anıtlı köyünden, eşi ve çocuklarının yurt dışına yerleşmesine rağmen kopamayan Çiçek'in ölümü, Süryani vatandaşları yasa boğdu.

MARDİN - Midyat'ta Süryanilerin yaşadığı Anıtlı köyündeki tek Müslüman olan 79 yaşındaki Mecide Çiçek vefat etti. Yaklaşık 41 yıl önce Ortaca köyünden gelin olarak geldiği Anıtlı da 16 Süryani aileyle birlikte yaşayan Mecide Çiçek, renkli kişiliği ve yardımseverliği sayesinde köyün sevilen yüzü oldu. Eşi ve çocukları yurt dışına yerleşmesine rağmen Süryani komşularından kopamayan Çiçek, köyünde kalmayı tercih etti. Bir süre önce çok sevdiği köyünde hayata gözlerini yuman 79 yaşındaki Mecide Çiçek'in cenazesi, kız kardeşi ve yakınlarının bulunduğu Ortaca köyünde toprağa verildi.Çiçek'in ölümü Anıtlı köyündeki Süryani vatandaşları yasa boğdu. Yıllarca din ve dil ayrımı yapmadan birlikte yaşadıkları komşularını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan köy sakinleri, fırsat buldukça Çiçek'in mezarını ziyaret ederek, dua ediyor.

"Köyün güzel bir rengiydi"

Anıtlı köyü muhtarı Habib Doğan, 16 Süryani ailenin bulunduğu köyde yaşayan tek Müslüman kişinin Mecide Çiçek olduğunu ve onu da kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını anlattı. Doğan, geçmiş yıllarda köyde 15 Müslüman ve 85 Süryani ailenin bulunduğunu, bu ailelerin de yıllarca din ve dil ayrımı yapmadan kardeşçe birlikte yaşadıklarını kaydetti. Mecide Çiçek'in eşi ve çocukları yurt dışına gitmesine rağmen köyü terk etmediğini ifade eden Doğan, şunları söyledi: "Aramızda yaşayan bir Müslüman köylümüz vardı. O da Mecide teyzeydi. Kısa süre önce maalesef onu kaybettik. Buradaki hatıralarını birebir yaşıyoruz. Gözümüzün önündeydi hep. Gittikten sonrada gerçekten onun yokluğu hepimizi üzdü. Köyümüz için önemli bir renkti. Maalesef o rengi kaybettik. Onun üzüntüsünü yaşıyoruz."

 41 yıllık dosta vefa

Doğan, 41 yıl önce köye gelen Çiçek ile köylüler arasında hiçbir kırgınlık, küskünlük yaşanmadığını dile getirerek, "Vefatından sonra Ortaca köyüne defnedildi. Fırsat buldukça köye gidip mezarını ziyaret ediyoruz. Hep güler yüzlü biri olarak onu hatırlıyoruz. Ailemizden biriydi. Onun için kendisini rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

 "O benim kardeşim gibiydi"

Köy sakinlerinden Sefre Aydın (76) da Çiçek'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, "Mecide benim kardeşimdi. O benim çocuklarımın teyzesi ben de onun 4 çocuğunun teyzesiydim. İçim yanıyor. Onu çok özlüyorum. Gönlümüz hep ondan yanaydı. Buradaki komşuları ile onun türbesini ziyaret ediyoruz. Ona gönlüne göre bir türbe yapacağız" dedi.

Ortaca köyünde yaşayan kız kardeşi Bedia Çiçek ise Anıtlı köyündeki Süryani komşularının her fırsatta kendilerini ziyaret ederek, üzüntülerini dile getirdiğini anlattı.

son-musluman-2.jpg

son-musluman.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.