“Sorulara cevap vermekten çekinmeyin”

“Sorulara cevap vermekten çekinmeyin”
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Savaş Atalay, çocukların cinsel kimliklerini keşfetme süreçlerini anlattı.

 

  “TUVALET EĞİTİMİ ÇOCUKLARDA CİNSEL KİMLİĞİN OLUŞUMUNDA BÜYÜK BİR ETKEN”

  “Doğduğu andan itibaren kendini geliştiren cinsel kimlik, tuvalet eğitimi sırasında şekillenmeye başlıyor” diyen Dr.Savaş Atalay, “Çocuklar iki farklı cinsiyeti de bu süre zarfında sordukları sorular ile daha net tanımaya çalışıyor. Bu dönemde uzuvların farklılıkları algılandığı için onları keşfetmek kimi zaman hoşlarına da gidebiliyor. Bu süreçte ailelerin çocukların kendilerini keşfettikleri dönem ile ilgili söylemlerini yanlış anlamamaları ve aşırı tepki vermemeleri gerekmektedir. Cinsel kimliğin ilk şekillendiği dönem olduğu için çocukların kendilerini rahatça ifade etmeleri sağlanmalıdır. Çocukların kendilerini rahatça ifade etmesi sağlanmaz ise bu dönemde geçirdikleri kaygıları ileriki yaşlarda daha farklı sonuçlar ile ailelerin karşısına çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

  “SORULARA CEVAP VERMEKTEN ÇEKİNMEYİN”

  Kız çocukları kız, erkek çocukları erkek olduklarının farkına varsınlar diye sordukları sorulara net, anlaşılır bir dille yanıt vermek gerektiğini belirten Dr.Savaş Atalay, “Örneğin 'O neden kız? O neden erkek? Ben neden kız ya da erkek değilim?' soruları ile karşı kaşıya kalınabilir. 6-7 yaşlarında biraz daha cinsel kimliğini oturtmuş bireyler olmalarını sağlamak açısından sordukları sorulara önyargısız yanıtlar vermek önemlidir. 'Ayıp', 'yasak' gibi kelimeler ile onları ileride sorabilecekleri sorulara karşı küstürmemek gerekmektedir” diye konuştu.

“ÇOCUK SORULARI KİME YÖNELTİRSE O EBEVEYN CEVAP VERMELİDİR”

Ailelerin çocukları ile cinsel kimlikleri üzerinde konuşmaktan çekinebildiklerini hatırlatan Savaş Atalay,, şunları kaydetti:

“Örneğin bir kız çocuğu babasına ‘Ben nasıl oldum?’ sorusunu yönelttiğinde babalar sorunun cevabını vermek için anneye yöneltebiliyor. Bu çocukların birebir ilişkilerine zarar vermektedir. Soruyu kime yöneltirse o cevabı ondan almak isteyeceklerdir. Bunun sebebi ise aynı soruyu anneye de sorduklarında alacakları tepkileri kıyaslamak olabilir ya da keşfetme sürecinde tüm bilgileri toparlamak isteyebilir.”

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.