SP’den “uyum yasaları” önerisi

SP’den “uyum yasaları” önerisi
Uyum yasaları ile ilgili partisinin önerilerini kamuoyu ile paylaşan Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, hükümete yüklendi.

Yüzde 10 seçim barajının korunmasını eleştiren Bozan, “Milletin iradesinin adil bir şekilde meclise yansımasından ziyade, %51 barajının getirmiş olduğu mecburiyetten dolayı, ittifaklar zorunlu hale gelmiştir. Bununla da her halükarda AKP’nin iktidarını sürdürebilmesi ve Küçük ortağı MHP’yi barajın altından kurtarmaya yönelik olduğu görülmektedir” diye konuştu.

AP Parti ile MHP’nin birlikte hazırlayarak 21 Şubat’ta meclise sundukları “Uyum Yasaları” ile ilgili partisinin görüşlerini dün kamuoyu ile paylaşan Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, “Siyaset, toplumun sorunlarına çözüm üreten bir kurumdur” dedi.

Emperyalist güçlerin Ortadoğu’da vekalet savaşları yürüttüğüne vurgu yapan Bozan, “Bu planları bozmak, birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmek için “iç istikrar ve iç barışın” olması elzemdir. Bunun için de, yargıda, insan haklarında, ekonomide, hizmette ve her alanda adil ve doğru kararlar alabilecek bir yönetimin olması gerekir” diye konuştu.

Bozan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“ Siyaset, toplumun sorunlarına çözüm üreten bir kurumdur. Siyasetçi, bütün bir toplumu göz önüne alarak çözümler üretendir. Siyasetçi, 50 yıllık 100 yıllık kalıcı projeler üretir. Günlük, haftalık, aylık ve konjonktüre göre politikalar üretmez, yoksa esen rüzgara kapılan yaprak gibi bir sağa bir sola savrulur. Siyasetçi, geçmişten ders alıp geleceğe yön verendir.

UYUM YASALARI

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen referandum ile Anayasa’da önemli bir değişikliğe gidilmiştir. Yapılan anayasa değişikliği, yönetim şekli değişikliğini getirmiş ve ülkemiz “Parlamenter Sistem”den “Cumhurbaşkanlığı (Başkanlık) Sistemi”ne geçmiştir. Bu değişiklik, ülke idaresini şekillendiren bütün yasalarda gerekli düzenlemeleri ve değişiklikleri zorunlu kılmıştır. Kamuoyunca uyum yasaları diye adlandırılan bu düzenlemelerin en önemlileri hiç şüphesiz seçim kanunları ve siyasi partiler kanununda yapılacak değişikliklerdir. Uyum yasaları yapılırken, adalet ve kaliteli bir yönetim şekli ön şart olarak benimsenmeli ve sistemin bu yönlerini muhafaza edecek mekanizmalar geliştirilmelidir. Ayrıca yapılan anayasa değişikliği ve ona bağlı düzenlemelerin sürdürülebilir olması ve kaliteli bir yönetim şeklini teşekkül ettirebilmesi için siyasi partilerin, düşünce kuruluşlarının, sivil toplumun, akademisyenlerin, kısacası toplumda düşünce üreten her kesimin söz konusu sürece katılımları temin edilmelidir.

MHP’yi barajın altından kurtarmaya yönelik…

Meclise sunulan maddelere bakıldığında, Koalisyonlar, seçimden önceye “ittifak” adını almış ve darbe ürünü %10 seçim barajının” korunduğu ve kanun haline getirilmek istendiği görülmektedir. Yani Milletin iradesinin adil bir şekilde meclise yansımasından ziyade, %51 barajının getirmiş olduğu mecburiyetten dolayı, ittifaklar zorunlu hale gelmiştir. Bununla da her halükarda AKP’nin iktidarını sürdürebilmesi ve Küçük ortağı MHP’yi barajın altından kurtarmaya yönelik olduğu görülmektedir. Halbuki yasalar kişiye, partiye veya belli zümrelere göre değil toplumun geneline hitap edecek adil şekilde hazırlanmalıdır. Daha önce farklı konularda olduğu gibi, burada da görülmüştür ki, İktidar Saadet Partisinin uyarılarına yine “kulak tıkamış,” “bildiğim bildiktir” havasında kalmıştır. Hazırladıkları tekliflerle AK Parti ve MHP, ülkemizde “adil bir seçim ve adil bir sistem” getirmek yerine, partilerinin bekasını düşünmüşlerdir.

Saadet Partisi olarak, hazırlamış olduğumuz önerilerin yapmıştır meclis görüşmeleri sırasında dikkate alınmasını bekliyoruz.

1)      Engelli Seçim Sistemine Son Verilmeli: Yüzde 10 Barajı Tamamen Kaldırılmalı

2)      Hazine Yardımı: Seçime Girme Hakkı Elde Eden Bütün Partilere ve Hakça Yapılmalıdır

3)      Partiler Arası İşbirliği İmkanı Oluşturulmalı

4)      Basın Yayın Kuruluşlarının Tarafsızlığı Temin Edilmeli. (İktidar yetkilileri muhalefet liderleriyle niye açık oturumlara çıkmıyor? Beraber çıkın ki millet kim doğru kimin yanlış olduğunu görsün.)

5)      Cumhurbaşkanı Adayı Göstermek İçin Gerekli 100 Bin İmza Şeffaf ve Kolay Olmalı

6)      TBMM içtüzüğü, güçlü ve etkin bir meclisi oluşturacak şekilde düzenlenmelidir.

7)      TBMM Gündeminde Denetim Konuları İçin Kesin Gün ve Süreler Ayrılmalı Grubu Olan Partilerin Dışında Mecliste Temsil Edilen Diğer Siyasi Partilere de Söz Hakkı Tanınmalı

8)      TBMM TV Tüm Parlamento Çalışmalarını Yayınlamalı

9)      TBMM’de Kamu Hesapları Komisyonu Kurulmalı

10)  Yasama Faaliyetlerine Sivil Toplum Katılımı Sağlanmalı

11)  Torba Kanun Uygulaması Kaldırılmalı

12)  TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu Kurulmalı 

13)  Parlamentodaki Makamlar Siyasi Partilere Güçleri Oranında Dağıtılmalı

14)  Kürsü Dokunulmazlığının Önündeki Engeller Kaldırılmalı” (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.