Stent kalp krizi riskini düşürür mü

Stent kalp krizi riskini düşürür mü
Doç. Dr. Ali Rıza Cenap, kalp krizi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kalp krizi bulguları nelerdir? Stent takılması, kalp krizi riskini düşürür mü? Kalp ameliyatlarında başarı oranı nedir? Kalbimizi korumak ve kalp krizi riskini azaltmak için neler yapabiliriz? İşte tüm bunların yanıtı...

BULGULAR

Kalp krizinin ilk belirtisi göğüste ağrı ve sıkışma hissi, sol kola ve çeneye yansıyabilir. Ağrı dinlenme ile geçmez ve 20 dakikadan fazla sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı olabilir. Bu belirtiler her 2 cinsiyette de aynı şekilde gerçekleşir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kalp damarında ileri derecede darlık tespit edilirse öncelikle kasık veya kol damarlarından girilerek stentle bu darlığı açmak en kolay çözümdür. Ancak çok damar tıkanıklığında veya damar yapısı stent işlemine uygun değilse koroner by-pass ameliyatı günümüzde düşük risk dahilinde gerçekleştirilmektedir.

STENT

Koroner arter stentleri kalp kasına kan akımını arttırmak ve kalp krizi riskini azalmak amacı ile uygulanır. İşlem damardaki mevcut darlığı açmaya yöneliktir. Ancak damarlardaki kireçlenme işlem sonrası devam edecektir. Bu sebeple stent uygulaması sonrası hastaların gerek diyet ve yaşam tarzı gerekse ilaçları hususunda hekimin önerilerine uyması gerekir.

AMELİYATLARDAKİ BAŞARI ORANI

Kalp ameliyatı öncesi hastanın yaşı, mevcut hastalıkları kalp fonksiyonları değerlendirilerek hasta ameliyat riski ve gelişebilecek sorunlar hakkında bilgilendirilir. Günümüzde kalp ameliyatları oldukça düşük risk oranlarıyla gerçekleştirilmektedir.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR

Kalp sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bunlar;

*Az tuzlu yemeğe kendimizi alıştırmalıyız.

*Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanılmalı.

*Et tercihi beyaz etten yana olmalıdır. Özellikle balık tercih edilmeli. Kırmızı eti en fazla haftada 2 kez az yağlı tüketmek daha faydalı olur.

*Ceviz badem fındık gibi yemişler faydalı yağ asitleri içerdeki için tüketilmedir.

*Egzersiz ihmal edilmemeli. Bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Günde en az 30dk tempolu yürüyüş, kan yağları, tansiyon ve şeker hastalığı için birebirdir.

*Fazla kilolar atılana kadar diyet uygulanmalı ve ideal kilo korunmalıdır.

*Tütünün her türü ve kullanım sekli dolaşım şekli için sakıncalıdır.

*Mümkün oldukça stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterin. Uykunuzu düzenli alınız.

*Daha önce bahsettiğimiz risk faktörlerini taşıyorsanız tansiyonunuzu, kan şekerinizi ve yağlarınızı kontrol ettiriniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.