STK’ lardan Suruç Çıkartması

STK’ lardan Suruç Çıkartması
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Bağlı 42 Meslek Odası’nın bulunduğu 33 kurum ve kuruluş temsilcisi, yarın 4 kişinin yaşamını yitirdiği Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde inceleme yapma kararı aldı.

 

Heyet, yarın Suruç’ta inceleme ve görüşmelerden sonra açıklama yapıp, sağduyulu olunmasını isteyecek. Konuyla ilgili 33 kurum ve kuruluş adına yapılan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Bilindiği üzere Ülkemizde hem Genel hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecektir. Elbette ki tüm kesimler açısından büyük öneme sahip bu seçim sürecinde halkın beklentisi, siyasi rekabetin demokratik olgunluk içerisinde gerginlikten uzak bir şekilde yürütülmesidir.

Ancak halkın bu beklentisi maalesef 14 haziran 2018 tarihinde Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde gerçekleşen ve 4 kişinin ölümü ile birçok kişinin yaralanmasıyla neticelenen olaylar nedeniyle akamate uğramıştır. Bu acı ve ağır vaka neticesinde siyasetin seçim sürecindeki atmosferi, istenmeyen olayların gelişimine potansiyel ortam oluşturmuştur. Hemen hatırlatmak isteriz ki; hiçbir seçim veya yarış insan yaşamından kıymetli olamaz ve insanın yaşam hakkıyla kıyaslanamaz.

Demokratik düzenin olmazsa olmaz koşullarından biri olan ve halkın yönetime doğrudan katılımını ve yönetimi belirlemesini sağlayan seçimlerin, seçime katılan tüm kesimlere yüklediği sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukların başında, sağduyulu açıklamalar ve davranışlarla seçim atmosferinin gerginliklerden uzak bir şekilde yaşanmasını sağlamak gelmektedir. Bu sorumluluğun gereği olarak, Suruç ilçesinde yaşanan bu vahim olay neticesinde tarafları telkin edici ve gerginliği azaltıcı sağduyulu yaklaşımların tüm siyasi partiler ve ilgililerce gösterilmesi elzemdir. Diğer taraftan tüm kesimlerin de bu sağduyulu yaklaşımların gerçekleşmesini ve normalleşmeyi sağlayacak ortamların oluşmasına yardımcı olması gerekmektedir.

İşte bu nedenle, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde bulunan sivil toplum kuruluşları olarak birlikte, Suruç ilçesinde gerçekleşen bu vakaları araştırmak, mevcut gerginliği azaltmak ve üstümüze düşen toplumsal görevi yerine getirmek amacıyla 17 Haziran 2018 tarihinde yani Pazar günü Suruç ilçemizi ziyaret etme kararı almış bulunmaktayız.

Başta Suruç ilçesindeki vaka neticesinde hayatını kaybeden tüm yurttaşların kederli ailelerine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi sunmakla birlikte, tüm siyasi partileri, tarafları ve ilgili herkesi sağduyulu açıklamalarda bulunmaya ve davranmaya davet etmekteyiz. Muhtemel provokasyonların ve olası istenmeyen olayların ancak bu şekilde önüne geçilebileceğini önemle belirtmek isteriz.”

Suruç’a gidecek olan kurumlar

DİSK Diyarbakır Şubesi
İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi
Diyanet-Sen Diyarbakır Şubesi
Şanlıurfa Barosu
Diyarbakır Barosu
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Diyarbakır Diş Hekimleri Odası
Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği
Diyarbakır Eczacılar Odası
Şanlıurfa Sanayici ve İş Adamları Derneği
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Bağlı 42 Meslek Odası
Şanlıurfa Tabip Odası

Diyarbakır İş Kadınları Derneği
Şanlıurfa Ticaret Borsası
Diyarbakır Mermerciler Derneği
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası
Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği
Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
Diyarbakır Tabip Odası
Diyarbakır Ticaret Borsası
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği
Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği
Hak İnsiyatifi
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi
KESK Diyarbakır Şubesi
MÜSİAD Diyarbakır Şubesi
Ortadoğu Sanayici Genç İşadamları Derneği
Özgürlükçü Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.