STK’lara siyasi müdahale!

STK’lara siyasi müdahale!
Diyarbakır’da Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak DTSO, DTB ve DESOB seçimleri için hükümetin ve HDP’nin adaylar üzerinden müdahalede bulunduğu iddia ediliyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz AK Parti İl Başkanı Serdar Budak ve HDP İl Eş Başkanı Şerif Camcı, STK seçimlerine hiçbir şekilde müdahil olmadıklarını ve asla müdahale etmeyeceklerini söylediler. 

Diyarbakır’da en büyük üç sivil toplum örgütünde seçim heyecanı yaşanıyor. Son baharda yapılması gerekirken hükümet tarafından bahar dönemine ertelenen seçimler için adaylar hummalı bir çalışma yürütüyor. Şimdilik üç listenin hazırlık yaptığı Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri 14 Nisan’da yapılacak. Engin Yeşil ve Fahrettin Akyıl’dan oluşan iki adaylık seçim heyecanı yaşanması beklenen Ticaret Borsası’nda 1 Nisan’da sandık başına gidilecek. Esnaf Ve Sanatkarlar Birliği seçimi ise Mayıs ayında yapılacak. Şimdilik sadece Alican Ebedinoğlu aday görünüyor.

En fazla müdahale DTSO vE DTB’ye

Kentin en önemli üç STK’sının kritik seçimleri öncesinde her zaman olduğu gibi yine siyasetin müdahalesi konuşuluyor. İddialara göre hükümet yani AK Parti tarafı ile HDP adaylar, listeler üzerinden üç seçime de müdahalede bulunuyor, kendi adaylarının kazanması için çalışma yapıyor. İddiaların en fazla yoğunlaştığı seçimler DTSO ve DTB seçimleri. Ancak her iki siyasi parti de bu iddiaları red ederek seçimlere müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını dile getiriyor.

Karavil: Bizden ayrılmalar yok

Bu arada DTSO adaylarından Abdülkadir Karavil’in kendisiyle birlikte hareket eden bazı kişilerle yollarını ayırdığı yönündeki iddialar yalanlandı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Karavil, “Böyle bir durum kesinlikle yok. Bize gelip listenin şurasında bize yer verin diyenler oluyor. Ancak biz birçoğuna söz verdiğimiz için bunu değerlendiremiyoruz. Bizden ayrılmalar yok. Biz kimseyle yollarımızı ayırmadık” dedi.

DTSO seçimleri için şu ana kadar Mehmet Kaya, Abdülkadir Karavil ve Diyarbakır Platformu adaylığını açıklamış durumda.

“Ak Parti STK seçimlerine müdahil değildir”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, STK seçimlerine müdahalede bulundukları yönündeki iddiaların hayal mahsulü dedikodulardan ibaret olduğunu söyledi. Budak,”Parti olarak seçime müdahale etmek veya birilerini desteklememiz söz konusu değildir. Bunu doğru da bulmuyoruz. Sonuçta STK’ların kendi tabanları, üyeleri, temsil ettikleri meslek grupları ve ticaret erbabı vardır. Kararı kendileri vermelidir. Bize düşen göreve kim gelirse gelsin onlarla birlikte kentin sorunlarını çözme noktasında ve hizmet etme noktasında birlikte çalışmalar yapmaktır. STK seçimleri tamamen bizim dışımızda gelişmektedir, tüm adaylara ve listelere eşit mesafedeyiz. Hepsine başarılar diliyoruz” dedi.

HDP: Kimseyi desteklemiyoruz

HDP İl Eş Başkanı Şerif Camcı ise, STK seçimlerinin kendi doğasında yapılması ve siyasetin etkide bulunmaması gerektiğinin altını çizdi. Parti olarak her hangi bir müdahalelerinin söz konusu olmadığını ifade eden Camcı,”Sivil toplum örgütleri doğası gereği siyasetin arka bahçesi değildir ve olmamalıdır da. Siyasete düşen, sorunları çözme noktasında onlara yardımcı olmaktır. Sivil toplum örgütlerinin seçimleri, kendi iç işleridir ve kimi seçeceklerine kendi üyeleri karar verecektir. Bizim temennimiz seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesidir. Bizim parti olarak her hangi bir etkimiz yoktur. Kimseyi desteklemiyoruz. Bu konudaki söylenti ve iddialara itibar edilmesin.” dedi.

Dilek AKIN-ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.